Swisha en påskgåva

bild-med-text_hemsidan

Påsken är en högtid då godsaker, mat och pynt står i fokus. Tänk på att göra djurvänliga val när du gör dina inköp. Du kan också visa ditt stöd för djuren genom att swisha en gåva till oss och ladda ner ett digitalt påskkort att skicka till någon istället för ett påskägg.

Gör så här:
Swisha en påskgåva till 90 01 066.
Ladda sedan ner påskkortet nedan och skicka en påskhälsning till någon eller dela bilden i dina sociala medier. Använd #djurvänligpåsk

Påskkort att dela på Facebook eller skicka via e-post

Påskkort att dela på Instagram

Fyra tips för en djurvänlig påsk

Köp svenska ägg från höns som får gå fritt utomhus
I handeln kan du välja mellan burägg, ägg från frigående höns inomhus, ägg från frigående höns utomhus och ekologiska ägg (där hönsen också får gå fritt utomhus). Förpackningen är alltid märkt med produktionssätt och ursprungsland. Alla system har för- och nackdelar, men det allra bästa är att köpa ägg från svenska höns som får gå fritt utomhus, gärna ekologiska.

Köp fryst svenskt lamm
I dag finns ingen obligatorisk ursprungsmärkning på lamm. Inom EU finns inte heller några djurskyddsdirektiv för uppfödning av lamm. I Sverige finns oftast svenskt, irländskt eller nya zeeländskt lammkött i butiken. Lamm på Irland och Nya Zeeland kastreras och svanskuperas utan bedövning, något som är förbjudet i Sverige. I Sverige finns ett tydligt regelverk som innebär bland annat att fåren och lammen måste få beta under sommaren. Däremot kan du räkna med att det färska lammköttet som finns i butiken till påsk kommer från lamm som inte har fått gå ute. Vill du äta lamm till påsk, välj fryst svenskt lamm från djur som slaktades i höstas. De lammen fick möjlighet att komma ut på sommaren. Fråga din handlare!

Strunta i påskfjädrarna
Till påsk säljs det mängder av färgglada fjädrar att sätta i påskriset. Väldigt sällan står det på förpackningen var fjädrarna kommer ifrån. Risken finns att de plockats från levande fåglar. Fråga i butiken var fjädrarna kommer ifrån. Eller ännu hellre – dekorera ditt påskris med något annat. Det finns mängder av annat pynt att sätta i riset.

Välj godis utan gelatin
Om du ger bort påskgodis – tänk på att mottagaren kan vara vegetarian eller vegan. Då är det viktigt att hålla koll på gelatinet. Gelatin är en vanlig produkt i godis och tillverkas av svinsvål eller nöt. Stora godistillverkare tillverkar godis både med och utan gelatin. Läs innehållsförteckningen och välj bort gelatinet!

Tack till Albert Engströmer som illustrerat påskbilden!

Senast uppdaterad: 7 april, 2017

Har du inte Swish?

Det går också bra att sätta in en gåva på vårt Plusgiro: 90 01 06-6

Djurskyddet Sverige har 90-konto och verksamheten kontrolleras därmed av Svensk Insamlingskontroll.

Vad är swish?

Läs mer om Swish