Fördelar med kastrering

Det finns många fler fördelar att kastrera sin katt än nackdelar. Förutom att man slipper oroa sig över oönskade kattungar så kan en rad problem försvinna i och med kastreringen. Vi tänkte lista en del av dem här, kom gärna med tips på fler om vi missat något.

I Sverige kastreras både hon- och hankatter, sterilisering av honkatt är extremt ovanligt i Sverige men det är desto vanligare att man blandar ihop begreppen och benämner en kastrerad honkatt som steriliserad. En steriliserad honkatt kan inte få kattungar men har alla hormoner och löpbeteende kvar vilket är jobbigt för både honan och kattägaren.

En kastrerad katt blir oftast lugnare, håller ett mindre revir och riskerar därmed inte att vandra hemifrån längre sträckor eller hamna i slagsmål i samma grad så som okastrerade katter. Okastrerade katter kan ofta urinmarkera, även honor, både inomhus och utomhus vilket kan vara ett jobbigt beteende både för katten, kattägaren och grannar då katten gärna väljer att markera på mjuka ytor så som dynor till trädgårdsmöbler, en kastrering tar oftast bort detta beteende.

En okastrerad hankatts urin luktar väldigt starkt och lukten tenderar att bita sig kvar i omgivning, denna lukt försvinner vid kastrering. Luktar en kastrerad katts urin illa så kontakta veterinär, då är det troligen något som inte står rätt till.

Marskatt har ni väl alla hört talas om? En löpande katthona jamar och låter dygnet runt, det är väldigt jobbigt, framför allt för honan, då hon ofta kan tappa matlusten, ålar runt och gärna vill försöka smita ut på alla sätt och vis för att hitta sig en partner. Att kastrera sin honkatt ger en mycket lugnare och harmoniskare katt. En kastrerad hona kan inte få livmoderinflammation eller tumörer på/i äggstockarna och om man kastrerar vid tidig ålder minskas också risken för juvertumörer betydligt. Att ge en katt p-piller ökar risken för tumörer och risken blir större ju längre tid man ger pillren!

En kastrerad katt lever längre, studier visar att kastrerade katter lever ett längre liv än okastrerade. Det kan ha flera orsaker men de främsta är att katterna blir lugnare och håller sig hemma mera och därmed inte riskerar att hamna i slagsmål eller bli skadad i trafiken men du låter väl inte din älskade katt gå ut i trafikerade områden ändå?

Den enda riktiga nackdelen med kastrering av katter är att risken för övervikt ökar, redan inom 48 timmar efter kastreringen ökar katten sitt dagliga intag av föda och samtidigt minskar ämnesomsättningen med ca 30%. Detta kan ge en snabb viktökning om man inte är förberedd. Få katter klarar av att ha fri tillgång på foder, så att dela upp fodermängden under dagen är en bra idé samt att byta ut maten till ett foder som är anpassat för kastrerade katter. Prata med din veterinär vid kastreringen för att få tips och råd, oftast finns möjlighet att få provpåsar med foder för att kunna testa sig fram till vad din katt tycker om. Övervikt kan leda till många olika hälsoproblem så det är viktigt att man inte överfodrar sin katt för att den ska få ett långt och friskt liv.

Senast uppdaterad: 24 mars, 2021

Kastrera din katt!

Här nedan kan ni klicka er vidare till några av våra veterinärer för att kontakta dem och boka en tid för kastrering. Glöm inte att id-märka och registrera din katt också.