Hittat katt – vad göra?

Är du helt säker på att katten du hittat är hemlös och inte bara en grannkatt? Är katten mager, tovig, smutsig eller kanske skygg? Då är risken stor att katten är hemlös. En social katt som går att klappa och lyfta har mycket troligen ett hem någonstans och är antagligen vilsen. Om katten på något sätt verkar skadad eller sjuk – ta den till veterinär direkt!

Först och främst måste du försöka fastställa om katten har en ägare, ser du något halsband? Om halsband finns kolla efter kontaktuppgifter till ägaren då det ofta skrivs på insidan av halsbandet om ingen behållare på halsbandet finns där man lagt kontaktuppgifter.

Om inget halsband finns – kolla efter öronmärkning, märkningen sitter oftast inne i vänster öra och har en siffer- och bokstavskombination. Det är inte alltid helt lätt att utläsa tatueringen, men det brukar vara lättare om man lyser med en ficklampa på baksidan av örat. Om katten är märkt kollar man upp id-numret hos Svenska Kennelklubben som har ägarregistret både för katter och hundar. Registret finns på Internet – https://hundar.skk.se/agarreg/. Ibland har dock inte ägaren medgivit att kontaktuppgifterna publiceras på Internet och då kan man ringa till Kennelklubben 08-795 30 50 (mån–fre 10–12 och 13–15) eller 08-795 30 00 (mån–tor 8.30–10 och 15–17 samt fre 8.30–10). Övriga tider kontaktar man närmaste polismyndighet.
Även Kattförbundet Sverak har ett id-register på nätet där man kan söka www.sverak.se/id-register/

Är katten inte id-märkt i örat finns en chans att man märkt sin katt genom microchip och då behöver man en speciell avläsare för att se märkningen, sådan finns hos veterinärer och poliser.

Är katten helt omärkt så behöver man ta till andra metoder för att spåra upp ägaren, att sätta upp lappar där det rör sig mycket folk är en bra idé, bra ställen är oftast matbutiker, djuraffärer, veterinärer och anslagstavlor. Allra bäst är det om man har en bild på den upphittade katten.
Se även till att kontakta polisen för att göra en anmälan om upphittad katt, förhoppningsvis har ägaren gjort en förlustanmälan och man på detta sätt kan hitta reda på kattens ägare.

Se även till att ni annonserar på nätet, ni kan annonsera gratis på vår hemsida om upphittade djur, en annan bra sida är blocket.se eller din lokala tidning. Har ni Facebook så lägg gärna in i gruppen Upphittade/borttappade djur i Hälsingland

Senast uppdaterad: 24 februari, 2021