Bli jourhem


I Sverige finns ett stort antal hemlösa katter och vi i Djurskyddet Flyingebygden arbetar lokalt för att försöka rädda så många som möjligt av de som redan finns.

I Flyingebygden finns inget djurhem och därför är jourhemmen av avgörande betydelse för oss, vi måste ha någonstans att göra av en infångad, hemlös katt. Ett jourhem är ett tillfälligt hem där en hemlös katt eller en katt som behöver omplaceras får ett tillfälligt hem under tiden vi letar efter ägaren alternativt ett nytt permanent hem. Detta kan ta allt ifrån några veckor till några månader.

Vad innebär det att vara jourhem?

Du får en kontaktperson i föreningen som du alltid kan vända dig till vid frågor eller problem. Du tar hand om katten som om den var din egen, ser till att den mår bra både fysiskt och psykiskt och har vad den behöver.

Detta innebär också att du måste skaffa kattvakt om du exempelvis åker bort. Du står för den dagliga skötseln och djurskyddet står för mat och sand samt vissa kattillbehör vid behov. Djurskyddet står också för den veterinärvård som behövs, men tänk på att all sådan vård sker i samråd med din kontaktperson. Detta gäller även avmaskning och medicinering, det kan vara direkt livsfarligt för katten att få i sig fel medicin/medel. Om katten visar tecken på att vara sjuk kontakta djurskyddet snarast.

Det är viktigt att både du och din familj noga tänker igenom vad det innebär att vara jourhem. Det är stressande för oss att behöva leta nytt jourhem om jourhemmet tröttnar, och det är inte heller bra för katten att slitas upp och behöva anpassa sig till en ny tillvaro flera gånger. En katt som varit hemlös behöver tid, tålamod och massor av kärlek för att känna sig trygg.

Om du tänkt igenom detta och vet att du har tid och ork att ge till en behövande katt hör gärna av dig till oss. Det är mycket givande att vara jourhem och en stor glädje att få följa en katt en bit på vägen till ett nytt liv. Självklart kan det uppstå situationer när man inte kan vara jourhem längre, meddela oss då så fort som möjligt så vi kan börja leta efter ett nytt jourhem.

Jourhemskatt = Innekatt

Katten ska hållas som innekatt, speciellt de första veckorna, på grund av den stora rymningsrisken. Det är viktigt att du ser till att det inte finns några ”rymningsvägar” genom att hålla fönster och dörrar stängda. Har du balkong ska den vara innätad. Om katten skulle försvinna måste du genast meddela djurskyddet!

Om du redan har katt eller andra djur

Vi kan inte lämna några garantier för att katten du får hem inte är smittobärare. Självklart bör dina eventuella egna djur vara vaccinerade och katter ska även vara kastrerade. Du bör kunna hålla dem åtskilda i olika rum om smittorisk finns (du får information av oss om så är fallet) eller problem skulle uppstå mellan djuren.

I värsta fall kan katten du tar in orsaka skador i ditt hem, dessa kan vi tyvärr inte ersätta. Kontakta oss så får vi försöka hitta en lösning så att inte ytterligare skada sker. Tänk på att katter har behov av att klösa, djurskyddet har några klösträd/möbler om du inte själv har sådant.

Annonsering och visningar

Under tiden katten bor hos dig kommer vi att söka permanent hem på olika sätt, via Facebook, hemsida, lappar och genom annons på Blocket. För att en blivande kattägare ska ha möjlighet att lära känna katten måste du vara beredd att ta emot besök i ditt hem. Om du själv skulle vilja behålla katten står du först i tur. Om du känner någon som är intresserad av att adoptera katten är det förstås jättebra, men tänk på att all omplacering måste godkännas av djurskyddet.

Vi skriver också ett jourhemskontrakt, för din och kattens bästa.

Vi tackar på förhand för Din värdefulla insats!


Vill du vara jourhem? Fyll i intresseanmälan nedan!

Observera att du inom ett par minuter ska få ett bekräftelse-epostmeddelande från oss, om detta skulle utebli vänligen kolla då om meddelandet hamnat i din mapp för skräppost, så att du inte riskerar att missa svar från oss! Ett personligt svar skickar vi i regel inom ett par dagar.

    Vilka katter kan du tänka dig att ta emot? Kryssa för en eller flera alternativ HanarHonarVuxnaUngarÄldreTamaInte helt socialaHona med kattungarDräktig hona/ DigivandeKatt med speciella behov, t ex sjuk katt som behöver medicinering

    *Obligatoriska fält.

    Senast uppdaterad: 2 december, 2023