Beteendeproblem

Min katt kissar eller bajsar utanför lådan

Om din katt kissar utanför lådan, så rekommenderar vi dig att först och främst utesluta att om din katt är sjuk genom att uppsöka en veterinär.

Är din katt fullt friskt börja med att se över lådan – är den tömd ordentligt? Töm lådan minst 2 gånger per dag på kiss och bajs. Några gånger varje månad behöver sanden tömmas ut och lådan tvättas.

Har du gjort allt detta så testa att byta sand. Katter härstammar från Egypten och tro det eller inte, men de har det inbyggt att de vill ha så finkornig sand som möjligt. Om inte det fungerar testa att flytta kattlådan till en annan plats. Det kan även vara så att det inte finns tillräckligt många kattlådor i huset/lägenheten. Detta gäller oftast om du har två eller fler katter, det kan vara så att en katt vaktar lådan och inte släpper förbi den andra katten. Därför är det bra att ha flera lådor som står på olika ställen.

Köp Feliway och se om din katt behöver mer harmoni genom naturliga feromoner som finns i det. Ett tips är att inte rengöra lådan med starka medel, håll dig till såpa eller diskmedel.

Min katt klöser på möblerna

Jaga inte bort katten om den klöser på möbler, utan ta en flaska med vatten och spraya på den. Om du springer fram och “hyschar” bort den så ser katten det som en jätterolig uppmärksamhetslek.

Se främst till att ha en klätterställning eller ett klösträd till katten. Helst något som är högt. Spraya lite kattmynta på den så katten får upp intresset för den istället för möblerna. Ett annat tips är att gå till en mattaffär, be om ett rejält prov på en bra matta som katten kan klösa på, häng upp på väggen. 

Min katt har blivit aggressiv

Återigen, sök veterinär! 80% av orsaken till plötsligt aggression hos en katt är för att den har ont. Håll dig lugn, prata lugnt med katten och visa ingen rädsla.

Gå igenom om det har skett förändringar i hemmet. Katter är experter på att känna av förändringar. Du kan ha varit orolig, gått igenom en skilsmässa, eller andra orsaker som gjort dig stressad. Detta kan i sin tur smitta av sig på katten. Har du flyttat nyligen? Eller har det hänt något som är eller har varit traumatiserande för katten?

Köp Feliway! 

Den oroliga katten

Vissa katter är mycket känsliga för förändringar. Om du har en sådan katt är det viktigt att ta hänsyn till det. En orolig katt gömmer sig oftast, till exempel vid fyrverkerier eller om du har möblerat om hemma, har gäster eller skaffar en hund eller bebis. Du kan hjälpa katten genom att ge den en lugn plats att gömma sig på. Många katter föredrar att gömma sig högt upp, som uppe på eller i en garderob. Varför inte ge den en egen hylla? Se till att det finns mat, vatten och en kattlåda i närheten.

Katter kan också bli oroliga av saker utanför hemmet, till exempel en ny katt i området. Detta går att se genom att katten markerar revir mer intensivt. Katten gör detta genom att klösa i närheten av ytterdörren och eventuellt genom att skvätta (kissa på lodräta ytor). Att skvätta urin är ett helt normalt kattbeteende, men det är inte så populärt när det sker inomhus. Det är oftast hankatter som inte är kastrerade som skvätter, men både kastrerade hankatter och honkatter kan i sällsynta fall skvätta.

Om din katt är känslig och upplever förändringar i vardagen är ett alternativ att ge den t.ex. Zylkène-tillskott eller feromoner (Feliway) för att minska kattens oro.

Senast uppdaterad: 2020-02-01