Adoptera kattunge

Hur går det till?

Funderar du på att köpa kattunge finns det en del att tänka på innan du tar hem din nya familjemedlem. För att kattungen ska få så bra förutsättningar som möjligt har vi samlat den information som vi tycker är viktig att veta. Här kan du också läsa om vad vi ställer för krav på dig som köpare. Läs även “Att adoptera” innan du kontaktar oss!

Adoptera kattunge av oss

Rätt hem till rätt katt
Vi jobbat hårt för att matcha rätt katt med rätt person och därför ställer vi många frågor vid första kontakten. Innan katten får flytta hem till dig måste du ha träffat katten. Detta för att det ska kännas bra för både dig och katten. På så vis har du även möjlighet att ställa frågor till oss på plats och vi går igenom vårt adoptionsavtal. Träffen sker på katthemmet eller i jourhemmet beroende vart nånstans katten befinner sig.

Kattvisning
Är du redo att adoptera katt vill vi att du gör ett besök hos oss på Kattfotens Katthem. Det allra bästa är att besöka oss på katthemmet när det är kattvisning. Ordinarie visningar sker söndagar mellan 17:00-19:00 och då behöver man inte boka tid utan det är drop in. Om du inte har möjlighet att besöka oss på söndagar går det att boka visning för annan dag. Kontakta oss då via vår mejladress kattfoten@djurskyddet.se eller ring Maj på 0701 – 55 80 08.

Behandlad av veterinär
Våra kattungar genomgår snarast möjligt en veterinärundersökning. I första hand vaccineras kattungen två gånger, vid olika tillfällen. När den uppfyller rätt ålder ser vi till att den kastreras och blir ID-märkt. Skulle kattungen bära på smittor eller parasiter kommer vi behandla mot detta. Vi gör allt för att kattungen ska vara fullt frisk vid flytt.

Om du adopterar en kattunge innan den andra vaccinationen genomförts ser priset annorlunda ut. När katten uppfyller rätt ålder för kastrering räknas den som vuxen och även då ser priserna annorlunda ut. Du som adopterar kattunge bör se till att boka tid för kastrering när det är dags.

Att tänka på innan adoptionen

Har jag tid och råd?

Adoptionskostnad

  • En kattunge med första vaccinationen kostar 400 kronor.
  • En kattunge med första och andra vaccinationen kostar 600 kronor.
  • Vid köp av två kattungar kostar den ena halva priset.

Tid och kostnader för 20 år framåt
En leveransklar kattunge är ynka 12 veckor gammal. Hela sitt liv fram tills nu har kattungen bott tillsammans med sin mamma och sina kullsyskon. Arbetar du mycket eller långa dagar kommer kattungen spendera stor del av sin dag ensam. En kattunge behöver mycket närhet, bus och lek för att bli tillgiven. Att bli lämnad ensam 8 timmar om dagen är inte rättvist för katten. Under rubriken tid bör det noteras att en katt lever i snitt 20 år. När du köpt en katt är det du som är ansvarig för att dessa 20 år blir bra för katten. Hur ser dina framtidsplaner ut? Vad händer med katten om du vill flytta eller resa?

Flertalet människor har ingen koll på vad en katt kostar. Alla katter behöver givetvis en kattlåda med spade samt mat- och vattenskål. Utöver det tillkommer kostnader som blötfoder, torrfoder och kattsand. Har du råd att betala specialkost om det skulle krävas Skulle din katt bli sjuk kan ett veterinärbesök fort bli dyrt. Du behöver ha en försäkring och gärna en buffert för oförutsedda händelser. Även innekatter kan drabbas av ohälsa så som förgiftning, diabetes, urinsten etc.

Det nya hemmet

Kattunge som sällskap till äldre katt – ett vanligt misstag
Har du en seniorkatt hemma som du tycker behöver sällskap? Ett vanligt misstag är att direkt tänka “KATTUNGE!” eftersom den äldre katten “lättare kommer acceptera en yngre katt”. Det är okej, hundratals människor har gjort det misstaget så du slipper. Tänk på din seniorkatt som en 90-årig tant som bor hos dig. Är det rimligt att lämna en 5-åring hos denne som sällskap? Kommer tanten orka med ett barn som klänger, stör sömnrytmen och som vill leka hela dagen lång? Överväg att köpa en katt över 5 år istället. Då är har katten blivit vuxen och din senior håller tempot bättre.

När kattungen anländer
Nu har du fått hem din efterlängtade kompis. Se med fördel till att det är lugnt runt omkring katten när du släpper ut den ur sin transportbur. Ett hus eller en lägenhet är mycket outforskad mark för en kattunge så begränsa ytan till ett rum eller två de första dagarna. Det gör att katten får möjlighet att lära känna dofter, ljud och yta.

Visa kattungen vart kattlådan finns och bestraffa aldrig en olycka utanför lådan. Visa vart matskålarna står och locka gärna fram kattungen med bus och kel. Undvik att bära runt på kattungen för mycket. Det är viktigt att katten själv får gå omkring och nosa. Spendera den första tiden i lugn och ro med din kattunge genom att begränsa antalet besökare. Kom ihåg! En trygg katt blir en tillgiven katt!

För mer tips och råd läs HÄR!

Senast uppdaterad: 2020-02-25