Jag måste omplacera

Anledningarna kan vara många till varför man behöver omplacera sin älskade katt som dessutom är ett mycket tungt och tufft beslut. Det finns en hel del saker man kan tänka på för att försöka hitta det nya perfekta hemmet.

Även om det är en omplacering som akut kräver att katten behöver komma iväg så måste man hålla huvudet kallt och inte stressa iväg – för kattens skull! Eftersom du en gång tagit till dig katten så är det din skyldighet att se till att katten kommer få det bra i nästa hem.

Hur börjar man?

Många tror (tyvärr) att det är katthem som man först ska vända sig till, så är inte fallet utan katthemmen är till för de katter utan något hem och de som blir misskötta. Ännu fler tror att det är till katthemmen man ska vända sig i sista sekunden när ingen annan utväg finns – det är också fel.
Det man kan göra är att direkt man vet att man har en katt eller flera som behöver omplaceras är att man kontaktar ett (gärna flera) katthem och hör sig för om man kan få sätta katterna på deras kölista. Det brukar alltid vara kö in så man ska vara förberedd att det kan ta en tid. Under tiden så måste du själv försöka hitta nytt hem åt katten.

Se dig omkring
Börja med att kolla bland släkt och vänner – kanske någon av de planerat att skaffa en katt? Eller de kanske vet av någon annan som söker? Detta är ett utav de vanligaste sätten en katt får ett nytt hem.  Skulle inte det här sättet fungera så frukta inte – det finns många fler metoder att ta till.

Annonsering

Att sätta ut en annons är inte så svårt, ett lämpligt ställe att börja är en radannons i lokaltidningen. För att lyckas med annonseringen och synas i mängden är det viktigt att man har en bra bild på katten, sedan en beskrivning. Det kattspekulanter ofta vill veta är hur gammal katten är, om det är en inne- eller utekatt, om katten är snäll mot barn och andra djur, om katten är kastrerad/idmärkt/vaccinerad. Skriv ner så mycket du kan om katten och försök sedan förkorta ner det till en passande annonstext.

Passande ställen att annonsera med hjälp av lappar är där det rör sig mycket folk, så som i matbutiker. Sätt gärna också upp lappar där det rör sig mycket djurmänniskor, kanske du kan få sätta upp hos veterinären? Inne på djurbutiken? Eller kanske på hundklubben?

Sedan finns det en uppsjö av köp- och säljsidor på nätet, blocket.se är en av dem. Ni kan även annonsera här på vår hemsida, skicka ett mail (info@djurskyddetbillochbull.se) med bild, information och kontaktuppgifter till er så lägger vi upp er annons mot en kostnad på 50kr.

Det händer inget?

Att ha is i magen är något man får ha när det gäller omplacering av katter, det brukar inte gå snabbt att hitta ett bra hem, räkna med att det kan ta flera veckor/månader. Ett tips är att se över hur man kan förbättra situationen. Är din katt kastrerad? Om inte, se om du inte kan lägga ut lite extra på att få till en kastrering då många i dagsläget inte gärna vill köpa okastrerade katter. Glöm inte att hålla kontakt med katthemmen, kanske de har någon lösning i sikte eller fler tips och råd hur du nu ska gå tillväga?

Någon visar intresse!

När det äntligen sker att någon kontaktar dig och vill ha din katt så hasta inte iväg, stanna upp och fundera och ställ frågor, kattens behov måste gå i första hand. Fråga lite hur de bor, om katten får vara inne/ute, om det är i tätbebyggelse med tungt trafikerade vägar bör katten inte få vara ute för sin egen säkerhet. Ni känner själva om den som visar intresse verkar vara rätt för just er katt – det är just ni som känner katten och dess behov bäst.
När katten till slut fått nytt hem, glöm inte att meddela katthemmet så att de vet att katten fått nytt boende

Senast uppdaterad: 23 januari, 2019