Upphittade/ev. ägarlösa djur

Sök ägare via efterlysning

Försök ta ett foto och lägg ut efterlysning med beskrivning av djuret och platsen där det hittades/har synts till. Se till att det finns kontaktuppgifter till de som har info om djuret och/eller har djuret i förvar. 

Sätt gärna upp lappar med foto i området (alla har ju inte facebook) 

Facebooksidor- och grupper för efterlysningar:

  • Djurskyddet Dalarna 
  • Borlänge Katthem
  • Bortsprungna och upphittade djur i Dalarna
  • Vilse.nu (rikstäckande)
  • Diverse lokala grupper (Vi som bor i Bäsna, Borlänge etcetera) 

Fånga in ett djur 

Fällor finns ofta hos djurhem och andra omplaceringsverksamheter, se nästa sida för kontaktuppgifter. Djurskyddet Dalarna har fällor för utlåning i Rättvik, Falun och Borlänge, samt chipläsare. 

Tänk på att ta reda på hur fällorna fungerar. De som lånar ut fällan bör kunna vara behjälpliga med detta. Det finns lagstadgade föreskrifter som gäller för att fånga in en katt i fälla, men glöm inte att dessa trots allt är minimikrav. 

Djur i fälla kan bli väldigt rädda och stressade, och behöver komma ur fällan och tas omhand i en trygg miljö. Djuret ska snabbt kunna omhändertas och få vård för eventuella fysiska skador och mental påverkan. En fälla, oavsett djur som fångas in, bör därför kollas minst varannan timme eller övervakas med kamera/larm.

Vem kan ta hand omjuret då det är infångat?

Om du själv inte tillfälligt kan ta hand om det djur du planerar att fånga in, försäkra dig om att djuret kan tas omhand innan det går i fällan. Var ska djuret vara när det fångats in? Vem tar hand om det, och hur? Det är inte bara att släppa ut djuret igen. Speciellt eftersom djuret kan ha stressats/lidit/skadats av infångandet och då också helt i onödan. 

Kontakta djurhem/jourhemsverksamhet (se kontaktuppgifter nedan) för att säkerställa att plats finns för att omhänderta djuret för vidare omplacering. Dessa är ofta fullbelagda, men det kan finnas möjlighet att sätta upp djuret på väntelista. Tänk på att respektera deras, ofta ansträngda ideella, verksamhet och att det inte är ok att bara dyka upp med ett djur och förvänta sig att de kan ta hand om det. 

När du fångat in/tagit hand om ett djur 

Finn en lugn lämplig plats där djuret kan vila, äta, dricka och göra sina behov. Det är mycket viktigt att djuret får möjlighet till att känna sig tryggt och kan sänka stressnivån. En katt, exempelvis, har stort behov av att kunna gömma sig. Detta gäller även för många andra djur, speciellt i stressande omständigheter. 

Information om vad olika sällskapsdjur behöver i tillfälliga som permanenta hem finns hos Djurskyddet Sverige Tips och råd. Se också lagenliga föreskrifter för olika djurslags fysiska och mentala behov på Jordbruksverkets webbplats (här: katter, hundar och smådjur). 

Djur kan vara rädda och svaga efter en tid utan mat, vatten och hög stress. Kolla efter ägare och kontakta veterinär för rekommendationer och eventuell behandling, speciellt om djuret verkar skadat, utmattat eller mycket magert/uttorkat. Kontakta då veterinär omgående, och var försiktig med att ge ett eventuellt svårt svältande djur för mycket mat, för snabbt. Om inte ägare hittas finns möjlighet att Djurskyddet Dalarna kan stå för veterinärkostnaden. 

Sök ägare via märkning och registrering

Titta efter örontatuering och chip. Numret läses av och kollas i databaser på nätet för att kunna finna ägare och kontaktuppgifter. 

Om/när det går, scanna efter chip längs djurets nacke och nedåt ryggraden för att läsa av chipnummer. Chipläsare finns hos veterinär och på djurhem, och hos Djurskyddet Dalarna. 

Kontakta polisen (114 14) för att anmäla upphittat djur och kontrollera om djuret anmälts försvunnet. Polisen har även ofta chipläsare. 

Ägarregistrering för hund, katt och kanin

Om ev. ägare ger sig tillkänna och djuret inte är ID-märkt och registrerat: be t ex om foton på djuret i sin hemmiljö för att försöka säkerställa att djuret kommer tillbaka till rätt hem. Påminn gärna ägaren om att märka och registrera sitt djur. 

Kontaktuppgifter till djurhem/jourhemsverksamhet i Dalarna

Avesta Katthem

www.avestakatthem.se

Avesta Katthem | Facebook

Tel: 076-9280111 / 073-9513031

Bergslagskatten (Smedjebacken)

www.bergslagskatten.se

Bergslagskatten – Katthem | Facebook

bergslagskatten@home.se

Tel: 070-3826121

Borlänge Katthem

Katthemmet Borlänge | Facebook

borlange@djurensvanner.se

Tel: 0243-23 29 08

Andra Chansen Mora-Orsa 

http://www.andrachansen.org/

Andra chansen Mora Orsa | Facebook

Tel: 073-820 54 77

Dalakatten Dalakatten – Hemlösa Katter i Dalarna Swish 070-510 31 32 | Facebook 

(sluten grupp, begär inträde)

Råtthjälpen

https://www.ratthjalpen.com

Råtthjälpen | Facebook 

info@ratthjalpen.se

Smådjurschansen

Smådjurschansen | Facebook

therese@smadjurschansen.se; johanna@smadjurschansen.se

Animalen Falun 

www.animalen.org

Tel: 076-0053003 

Hittar du ett vilt djur, kontakta Rättviks viltjour

http://www.rattviksviltjour.se/

KFV Rättviks Viltjour | Facebook

Tel: 073-0246824

Kontaktuppgifter till privatpersoner som eventuellt kan hjälpa till 

Djurskyddet Dalarna har för tillfället inte tillstånd från Länsstyrelsen att omhänderta djur via jourhem, varför vi enbart kan förmedla kontaktuppgifter till personer som eventuellt kan vara behjälpliga med tillfälligt boende, transporter etcetera. Om du, eller någon du känner, kan vara den personen vänligen kontakta oss via mejl dalarna@djurskyddet.se eller via vår Facebook/messenger

För att kunna ta väl hand om ett djur även i tillfälligt boende hänvisar vi till Djurskyddet Sveriges tips och råd för djurägare. Se också lagenliga föreskrifter för olika djurslags fysiska och mentala behov på Jordbruksverkets webbplats. 

Senast uppdaterad: 13 juni, 2022