Tips och råd

Att katter mår dåligt av att endast vara inomhus stämmer numera inte riktigt, idag finns många fler faror för katten än att jämföra med kattens förfäder som levde i det vilda. Katten klarar utmärkt att leva hela sitt liv som innekatt, under förutsättning att vi gör våra hem ”kattvänliga”.

Klättra
Katter är nyfikna av sig och älskar att klättra och upptäcka, och i de vilda har de stora möjligheter till detta i skog och mark.
Ni har säkert hittat er katt högst upp i bokhyllan eller kommit hem och hittat ett föremål som oförklarligt ramlat ner från hög höjd.
Vi kan undsätta våra fina samlingsföremål/vaser/blomkrukor genom att inreda vårt hem även för katten. Ett hyllplan som kläs med en mysig tygbit kan bli en suverän utkiksplats, eller varför inte avvara den plats i bokhyllan som katten tycker är mest intressant.
Platsen högst upp på våra bokhyllor använder vi inte själv så ofta, eftersom det är för högt – men troligen skulle din katt åtnjuta den platsen ned glädje om möjlighet gavs. Knepet är ju då att se till att katten kommer upp och ner säkert, och utan att ha ner andra saker. En planka inlindad i rep som står lutande mot bokhyllan (självklart stadigt fastskruvad) skapar en väg upp/ner för katten – och ger samtidigt extra möjlighet för katten att vässa klorna på repet!

Säkert finns det även en lite vägg bredvid ett fönster som är oanvänd – och där ges möjlighet till en lite trappa för katten, små hyllplan enl. ovan som sätts upp om vartannat så att katten kan ta sig upp. Och varför då inte fortsätta med en längre hylla ovanför gardinstången för att ge din älskling en suveränt plats att övervaka sitt revir!

Klösa
Ja katter älskar att klösa på saker, det vet vi dessvärre och säkert är det så att möbler blivit förstörda pga. kattens kloande.
Vi får inte glömma att det är kattens naturliga beteende och de vässar inte bara klorna utan markerar även sitt revir när de kloar.
För att minimera klösande på fel plats är det viktigt att vi ger dem en plats där de kan klösa – gärna flera ställen, framför allt om fler katter finns i reviret. Vissa katter uppskattar lodräta kläsbrädor medans andra älskar att kloa uppåt och samtidigt sträcka ut sina långa kroppar.
En kattklätterställnig rekommenderas varm, men finns det inte utrymme i plånboken så kan man själv ordna en spännande klösbräda med hjälp av en bastant gren/planka och rep eller heltäckningsmatta.
Gnid in eller spraya på lite kattmynta (finns att köpa flytande eller pulver) då och då så har du garanterat en katt som vet vart den ska kloa. Självklart kommer katten vara lite olydig då och då men det ligger i deras natur.
Det viktigaste är att inte bara skälla och bli arg på katten utan också visa vart någonstans katten ska utföra sina handlingar.
Är det så att katten totalt ignorerar den klöspelare/klätterställning som du arrangerat så kan det vara så att katten inte är överens med dig angående placeringen i rummet, du får prova dig fram till vad som passar dig och din vän.

Fönsterbrädan & Balkong
Eftersom katter är otroligt nyfikna djur så formligen älskar de att titta ut där det är liv och rörelse, det betyder dock inte att de har en önskan av att gå ut – tvärtom så är de troligen trygga i att titta genom fönstret.
Därför bör du göra en liten plats för din kisse i din oas av blommor och krukväxter. För att undvika olyckor när din kisse går slalom i den hemmagjorda djungeln så kan man köpa klisterlappar med dubbelhäftande tejp som man sätter under krukorna så de får står kvar. Alternativ är att ställa dem så att katten kan ta sig förbi utan att rasrisk
Egentligen handlar det om att även se kattens behov och försöka att sammansvetsa det med sina egna – kanske finns det inte möjlighet för er att ha alla blommor på fönsterbrädan.
Har du persienner eller rullgardin tänk på att vira upp persiennsnörena så katten ej trasslar in och i värsta fall stryps.

En balkong kan göras hemtrevlig och samtidigt inbjudande för katten, se bara till att det är skyddat så att katten inte kan ramla ut!
Enligt svensk lag är det numera ett måste att nät finns om balkongen är mer än 5 meter upp (räknad från marken nedanför), detta kan smidigt lösas genom att man sätter upp stommar och inreder med hönsnät eller annat. Kolla dock med din hyresvärd innan start för att höra efter eventuella krav.
På balkongen kan även hyllor eller annat sättas upp så att katten får möjlighet att från högre höjd ligga och iakta omgivningen.
En plats i solen skulle nog katten också önska, om möjlighet ges.
Bor du i hus och vill att din katt vistas utomhus säker från bilar/hundar och andra faror kan du bygga en kattgård som du ex ger tillgång till via ett fönster eller balkongdörr.
Har du frågor om balkongnät och kattgård, fråga gärna oss på Kattvärnet…..och googla finns massor av olika varianter. Tänk dock på att katter är experter på att ta sig igenom små trånga utrymmen så bygg säkert.

Matplats & Toalåda
Katten vill liksom vi inte ha sin toalett i närheten av maten – ingen vill väl äta när det luktar illa.
Rekommenderas är att det finns en toalåda per katt plus en extra, om du har tre katter bör det alltså finnas fyra toaletter tillgängliga för katterna.
Matskål bör finnas på skyddat och tryggt ställe med en skål per katt.
Och vatten bör inte finnas bredvid maten, utan stå med någon meters avstånd. I naturen äter katten oftast på ett ställe och dricker vid ett annat. Katter gillar gärna färskt vatten, om din katt dricker dåligt eller bara vill dricka under kranen, fråga i djuraffär eller kolla på nätet efter en dricksfontän.

Sovplatser
Vi vet alla att katter formligen älskar att sova i garderober och liknande, vem har inte någon gång råkat stänga in sin älskling ett par timmar när den snabbt och osynligt slunkit in där.
Även om katten har hörsel som är aktiv trots att katten verkar sova ostörd så behöver den en avskild plats där den får total trygghet – vilket garderoben oftast ger. Försök att se vad din katt tycker om, vill den sova högt upp – ja kanske då en liten mysig bädd på någon av hyllplanen vi skrivit om ovan. Eller lägg en mysig filt i en gammal trasig underdel på en toalåda och ställ in under sängen.

Använd fantasin och se vad din katt önskar, även om vi inte pratar samma språk så är katten duktig på att kommunicera med oss bara vi lär oss att lyssna på dem!

Senast uppdaterad: 3 juni, 2020