Tips och råd

Skötsel råd

När man skaffar katt är det ett stort anvar och ska vara väl genomtänkt , en katt kan bli mer än 15 år om den får vara frisk, En katt behöver friskt vatten varje dag, (tänk på att vissa plastskålar kan vattnet ta smak av) burkmat morgon & kväll samt stående torrfoder, vissa katter tycker inte om burkmat andra kanske inte är så glada i torrfoder, de har ju precis som vi människor olika tycke och smak.

Katter som är överviktiga eller har någon sjukdom och står på special kost, ska följa anvisningarna på foderpåsen eller kostråden som veterinären rekomenderat och inget annat.

Katter är väldigt renliga djur och därför är det viktigt att hålla kattens sandlåda ren från urin och avföring, har man mer än en katt ska man också ha flera sandlådor, rensa den minst en gång om dagen, gärna morgon och kväll det är ju ingen som vill gå på en smutsig toalett. Är sandlådan ofräsch i kattens ögon kan den börja kissa på andra ställen, så som sängar, soffor och kläder m.m. När katten väl har börjat med detta kan det vara svårt att få den att sluta.

En katt behöver någonstanns att kloa, införskaffa därför en klätterställning med klobräda på (finns både små och stora) direkt när ni skaffar katt, annars kan det lätt börja klo på soffan, favorit fåtöljen eller tapet, mattor m.m.

En katt ska vaccineras mot kattsnuva och kattpest, första vaccinationen ges vis ca 8 veckor och den andra vaccinet efter 3-4 veckor, därefter vaccinera man katten 1 gång om året ( en del veterinärer har nu börjat att säga varannat år, rådgör med din hus veterinär)

Kastrera din katt och id-märk/chipa den innan du börjar att släppa ut den, och registrera den i svenskakennelklubbens kattregister, skulle katten komma bort eller bli påkörd och någon hittar den, så är det enkelt att spåra dig. Polis, djursjukhus, och djurhemmet har chipavläsare.

Avmaska katten ett par gånger om året, och försäkra din katt, en katt har inte 9 liv!

Vill du försäkra ditt djur, ta kontakt med Camilla på djurhemmet. Skulle katten insjukna se till att ta den kommer under veterinärvård, det är din skyldighet som kattägare. Ibland kan id-märkningen i örat vara svår att läsa, man kan pröva att tvätta märkningen med lite desinfektionsmedel och lysa med en ficklampa bakom örat, då brukar man kunna se
id-märkningen tydligare.

Senast uppdaterad: 2 oktober, 2019