Hudproblem ”Hemlösas Hundar”

Fina Zammi, groenendaelen, som jag tidigare presenterat här på hemsidan som en av mina återkommande patienter kontaktade mig då han hade problem med hudutslag. Zammi har sedan tidigare en misstänkt allergi som mest visar sig som klåda och svamp i tassarna.

Matte gör ett mycket bra jobb med att underhålla detta problem med lokalbehandling. Nu hade Zammi börjat klia sig på kroppen och matte hittade utslag som blev större och större. Zammi bokades in på kliniken och fick sin päls rakad över och runt om utslagen samt satt på behandling för detta med daglig klorhexidin rengöring.

Bilden är tagen när utslagen börjat torka upp och läka ut. Denna typen av utslag brukar vi kalla hotspot eller fukteksem. Återkommande problem med denna typ av utslag kan tala för ett bakomliggande allergiskt problem och det är mest troligt så att Zammi fått dessa bekymmer pga sin allergi.

Om man misstänker att sin hund fått hotspot är det viktigaste att man rakar rent området, rengör dagligen med tex klorhexidin schampoo eller liknande och sätter en krage på hunden så den inte kommer åt att slicka sig på området. Om utslagen inte torkar upp och lägger sig efter ett par dagars behandling bör man söka veterinär hjälp.

// Fanny Mauritzson, legitimerad veterinär