Bli jourhem

Fler borde prova på förmånen att vara jourhem!

Att vara jourhem innebär att du under en tid tar hand om en hemlös katt och förser denna med massor av lek, kärlek, mys och omsorg. Djurskyddet Skellefteå står för mat, sand, kattlåda, leksaker, tillbehör samt veterinärkostnader och det är vi som ordnar med veterinärtider etc.

Det finns vissa villkor som våra jourhem måste följa, nedan kan du läsa några av dem:

  • Katten/katterna får endast vara inne och inte släppas ut.
  • När katten anländer till dig bör den avmaskas om detta inte är gjort samt klippa klorna. Vi har avmaskningsmedel! Bara att fråga!
  • Du får gärna hjälpa till i sökandet på ett nytt hem, men omplaceringen ska alltid gå genom Djurskyddet Skellefteå och den nya ägaren blir kontaktad av föreningen.
  • Ska du vara borta ett par dagar vill vi att du meddelar detta till föreningen i god tid. Detta för att vi ska kunna hitta ett annat jourhem som kan ta hand om katten när du är borta om du inte själv har en lösning.
  • Önskar du att själv behålla katten vill vi att du meddelar oss så fort som möjligt så sökandet efter ett nytt hem upphör. OBS! Samma villkor för att köpa en katt från Djurskyddet Skellefteå gäller för ett jourhem som för en privatperson.
  • Önskar du avsluta ditt uppdrag som jourhem bör du meddela föreningen i god tid så ett nytt jourhem kan hittas åt katten.
  • I de fall du har egna katter ska dessa vara kastrerade om de är äldre än sex månader.

Det kan vara svårt att säga hur länge katten behöver vara hos dig innan den får ett permanent hem, det kan handla om allt från dagar till veckor och kanske även månader.

Det är du som tillsammans med oss på Djurskyddet Skellefteå bestämmer vilken katt som skulle passa hos dig. Alla katter har särskilda behov och det är dessa vi ser till innan vi beslutar vilken katt som hamnar i vilket jourhem. Kom ihåg att alla katter är olika, man måste se till individen. Ex om en katthane inte går ihop med din katt, kanske nästa gör det!

Hjälp oss att hitta ett hem till din jourhemskatt. Finns det inget kort på vår hemsida på den katt du fått hem? Då vill vi att ni skickar ett om ni har möjlighet. Vi har ibland hjälp av frivilliga fotografer som hjälper till att ta kort på katterna, dessa kontaktar i så fall dig om de ska ta en bild. Vi vill också att ni skriver en text där det framgår hur katten är samt i vilket hem den skulle passa och mailar detta till oss snarast. Självklart får ni även göra andra insatser för att marknadsföra katten, men glöm då inte att uppge djurskyddets kontaktuppgifter. En önskan, inget krav, är att ni använder vår logga där det är passande.

Skulle någon av föreningens katter bli sjuka eller skadade så vill vi att ni i första hand ringer på journumret. Det är styrelsen som avgör om katten måste in till veterinär eller om man kan vänta/självbehandla. Vi har mycket efterfarenhet och kan ofta avgöra om katten verkligen behöver till veterinär. Tar du katten till veterinär utan att kontakta oss, kan det bli så att du själv får stå för kostnaden. Om djuret blir akut sjuk så att dess liv svävar i fara får ni självklart själva kontakta veterinär, men detta är mycket ovanligt!

OBS! Bra att veta.
Inför kastrering är det viktigt att ni inte ger katten mat efter klockan 20:00 kvällen innan. Detta för att minska risken att katten mår dåligt och kräks då den sövs. Det är även bra om katten är vägd innan veterinärbesöket. Klistra gärna namn och vikt på buren.

Om katten du har hemma visar sig ha en ägare som kommer och hämtar den så är det viktigt att du tar namn och adress på ägaren och meddelar oss. Polisen behöver de uppgifterna när de ska stänga ärendet så att katten inte längre står som upphittad i deras system.

Att vara jourhem är ett stort ansvar som kräver eftertanke – men vi vill att du ska känna att du alltid kan ringa om det uppstår funderingar, tveksamheter eller problem. Vi uppskattar att du vill bidra med ditt hem och din kärlek och på så vis stödja oss i vårt arbete!

Senast uppdaterad: 25 juli, 2023

Kontakt

För att ta kontakt med oss skickar du email till djurskyddetskelleftea@gmail.com eller vår Facebooksida Djurskyddet Skellefteå där man kan skicka meddelande via messenger.