Hund

Alla hundar i Sverige ska märkas med ett unikt id-nummer och registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister. Alla hundar behöver daglig motion och ska vara utomhus varje dag. Du bör rasta din hund minst var 6:e timme. Valpar och äldre hundar bör du rasta oftare. Om din hund är i en hundgård hela dagen ska du rasta den på en annan plats för att den ska få komma utanför gården åtminstone 1 gång per dag.

Varje dag ska du ge din hund foder som garanterar att den får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Tänk på att hunden inte mår bra om den väger för mycket eller om den är för mager. Hundar ska ha fri tillgång till fräscht vatten. Alla hundar ska ha tillgång till en ren, torr och mjuk liggplats där de kan ligga i naturlig ställning. Det är ditt ansvar som djurägare att se till att din hund är frisk och att inte sprida smitta till andra djur.

Du får bara använda munkorg på din hund tillfälligt. Det måste i så fall finnas ett särskilt behov av att använda munkorgen och du måste ha hunden under uppsikt hela tiden. Elhalsband och stackelhalsband får inte användas på hundar. Elhalsband är ett halsband som ger hunden elstötar. Stackelhalsband är ett halsband med taggar.

Tips: Ha ett litet apotek till din hund. Om skadan är där är det superbra att ha de viktigaste sjukvårdsprodukterna så som koksaltlösning, gasbinda, termometer mm. Lägg godis runt där du bor och låt hunden söka, detta gör att hunden aktiverar sig.

Senast uppdaterad: 9 juni, 2022