Lagar och tips

Under denna sida kan du läsa om några djurskyddslagar och även få tips på sätt du kan ta hand om dina djur. Om du klickar på knappen nedan så kommer du direkt till jordbruksverkets hemsida där alla djurskyddslagarna står.

Hamstrar:  Burarna  för Guldhamstrar ska vara minst 0,12 m² och Guldhamstrar ska bo ensamma då dom lätt är aggressiva mot varandra. Dvärghamstrarna ska ha en bur på 0,09 m² + 0,045 m²  om du har fler i samma bur. Guldhamster och dvärghamster ska ha fri tillgång till foder. Alla gnagare ska ha fri tillgång till vatten. Alla gnagare ska ha burar där botten är täckt med strömedel (spån, alspån, aspflis och hampaströ mm). Guldhamster och dvärghamstrar ska ha en bolåda fylld med rent och torrt bomaterial.

Tips: Många hamstrar älskar mjölmaskar som snacks. Ett snabbare sätt att rensa deras sand från avföring är att sila sanden så att bajset stannar kvar i silen vilket gör att sanden blir bajs fri.

Kaniner: Burarnas storlek beror på hur stor/hur mycket din kanin väger.Helst bör man hålla kaniner i par eller i grupp för att tillgodose deras behov av social kontakt. Könsmogna hanar som inte är kastrerade bör däremot inte hållas tillsammans. Det ska finnas halm/hö/liknande så att dem har möjlighet att bygga bo.Kaniner ska även ha fri tillgång till grovfoder (Hö,Halm) .Dem ska ha tillräckligt med plats för att kunna hoppa omkring och en hylla som dem ska kunna exempel vis sitta på. Hyllorna ska vara anpassade för hur många kaniner det finns i buren.

Tips: Kaniner älskar grönsaker så om du har några grönsaksrester så är det perfekt tillfälle att ge dom till din kära kanin (ge inte din kanin några grönsaker som den kan bli dålig av, om du är osäker på vad som inte är bra för kaninen så kolla upp det innan du ger den något).

Hundar: Alla hundar i Sverige ska märkas med ett unikt id-nummer och registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister. Alla hundar behöver daglig motion och ska vara utomhus varje dag. Du bör rasta din hund minst var 6:e timme. Valpar och äldre hundar bör du rasta oftare.Om din hund är i en hundgård hela dagen ska du rasta den på en annan plats för att den ska få komma utanför gården åtminstone 1 gång per dag.Varje dag ska du ge din hund foder som garanterar att den får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Tänk på att hunden inte mår bra om den väger för mycket eller om den är för mager. Hundar ska ha fri tillgång till fräscht vatten. Alla hundar ska ha tillgång till en ren, torr och mjuk liggplats där de kan ligga i naturlig ställning. Det är ditt ansvar som djurägare att se till att din hund är frisk och att inte sprida smitta till andra djur. Du får bara använda munkorg på din hund tillfälligt. Det måste i så fall finnas ett särskilt behov av att använda munkorgen och du måste ha hunden under uppsikt hela tiden. Elhalsband och stackelhalsband får inte användas på hundar. Elhalsband är ett halsband som ger hunden elstötar. Stackelhalsband är ett halsband med taggar.

Tips: Ha ett litet apotek till din hund. Om skadan är där är det super bra att ha dom viktigaste sjukvårdsprodukterna så som koksaltlösning, gasbinda, termometer mm. Lägg godis runt där du bor och låt hunden söka dom, detta gör att hunden aktiverar sig.

Katter: Du måste titta till din katt minst två gånger om dagen så du ser att den mår bra. Som kattägare är du skyldig att se till att din katt inte förökar sig oplanerat. Varje dag ska du ge din katt foder som garantera att den får i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Tänk på att katten inte mår bra om den väger för mycket eller för lite. Din katt ska ha fri tillgång till fräscht vatten. Du ska se till att din katt trivs i sin miljö, att den till exempel har en egen liggplats, möjlighet att klättra, klösa och vässa sina klor och att den har ställen att gömma sig på. Katter får inte vara bundna. Du får dock använda koppel när du går ut och går med din katt.

Tips: Många katter älskar att jaga och busa därför kan många katter gilla att jaga godis som man slänger på marken så att katten behöver springa och fånga godiset.

Råttor: Burarna ska vara minst 0,18 m² , minsta mått per djur vid grupphållning 0,06 m²,  minsta mått på kortsidan 0,3 m, minsta höjd 0,3 m. Råttor är flockdjur och ska vara minst 2 st helst 3 i en flock. Dom ska ha gott om strö, (t.ex Alspån eller hampaströ) (kutterspån är dåligt för deras luftvägar). Dom ska inte ha saltsten. Buren ska vara så hög som möjligt för att dom ska få utnyttja sitt behov att klättra. Dom ska alltid ha tillgång till torrfoder och färskt vatten. Dom behöver inredning för att b,la kunna aktivera sig, sova och gömma sig. Dom ska ha fri tillgång till trä att gnaga på (se upp med vilka träsorter du använder då vissa är giftiga). Råttor ska också ha tillgång till bomaterial exempelvis papper.

Tips: Gömma råttgodis i buren bruka vara väldigt uppskattat för råttorna då dom behöver söka efter godiset.

Senast uppdaterad: 27 mars, 2022