Om oss

Hej och välkommen till Djurskyddet Mälartassen i Köping 💚

Vi är en relativt nystartad lokalförening till Djurskyddet Sverige. Djurskyddet är Sveriges största djurskyddsorganisation bestående av cirka 50 anslutna föreningar, och cirka 10 000 medlemmar, utspridda över hela landet. Alla anslutna föreningar har sina egna styrelser och bedriver självständig verksamhet. Som medlem i Djurskyddet Mälartassen blir du även medlem i Djurskyddet Sverige. Djurskyddets ideologi är ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Alla djur ska behandlas väl, oavsett om de lever vilt, hålls för människans sällskap eller föds upp för att producera mat. Alla djur ska ha rätt till sina naturliga beteenden och ska skyddas från lidande.

Vi startar vår lokalförening då efterfrågan på en djurförening av något slag är stor i Köping. Ett gäng med djurvänner har sedan i höstas träffats och pratat ihop oss om vad vi har hört saknas och efterfrågas angående djur och djurhållning. Efter ett antal möten så har vi fått ihop en fin styrelse och övrigt folk, som alla brinner för djur och djurfrågor. Vi kommer att jobba både lokalt och nationellt/internationellt, det vill säga de frågor Djurskyddet jobbar med nationellt/internationellt kommer även vi att jobba med.

Lokalt tänker vi mest att fokusera på katt, då det finns en stor mängd hemlösa katter i Sverige, och kattens status behöver höjas. Vi väntar med spänning på att riksdagen ska klubba igenom förslaget om obligatorisk märkning och registrering av katter. Vi kommer att ordna kastreringskampanjer för katt. Hemlösa och okastrerade katter är ett av de största problem vi har i Sverige. Att hjälpa till så att man kastrerar och märker sin katt till ett rabatterat/lågt pris kan vara en bit på väg för att slippa få oönskade kattungar. Vi genomförde i början av 2021 en mycket lyckad kastreringskampanj, efter att ha fått bidrag ifrån Djurskyddet Sverige. Vi hoppas att snart kunna genomföra ytterligare en kampanj.

Vi har hjälpt till med omplacering av några djur redan, men meningen är att vi ska kunna starta jourhem, och kanske så småningom ett mindre katthem. En annan fråga vi fått är att driva på för att få till en begravningsplats, alternativt minneslund, för djur i Köping. När coronapandemin är över tänker vi oss även föreläsningar och kurser i djur/djurskyddsfrågor. Vi har fått möjlighet att hyra en fin liten lokal, där vi driver bl a en liten loppis. Tyvärr är ju möjligheten att vistas där för tillfället begränsad p g a covid-19.

För att få en stark förening behöver vi många medlemmar. Vill du vara med och påverka djurhållning och djurskydd? Hjälpa till att kämpa för att höja kattens status? Du behöver inte oroa dig för att din medlemsavgift ska hamna på villovägar, Djurskyddet har ett så kallat 90-konto, och är kontrollerat av Svensk insamlingskontroll.

Köping hade tidigare ett katthem, där en man vid namn Erik Richardsson, i en fond till minne av sin fru, skänkte stora summor pengar till just kastrering. Tyvärr lades den föreningen ned, och pengarna kom inte till det syfte de skulle.Till minne av Erik startar vi nu detta speciella kasteringskonto, dit du kan antingen swisha eller sätta in pengar på kontot direkt.

Vill du bidra till att kastrera så många katter som möjligt, och förhindra det stora antalet katter/hemlösa katter som förökar sig varje år? Vårt speciella kastreringskonto kommer enbart att användas till kastrering av katter, i samarbete med någon av de djurkliniker vi har i närområdet.

Vår lokal, och de kostnader den medför (hyra, el osv) betalas endast med för ändamålet sökta och erhållna bidrag. Inga medlemsavgifter eller gåvor går till drift eller liknande kostnader. Du kan vara säker på att din medlemsavgift och/eller gåva hamnar i den verksamhet där vi jobbar för att hjälpa djuren.

Givetvis jobbar alla i föreningen ideellt! Vill du stötta våra kasteringskampanjer? Se bankgiro och swish nedan.

💚 Konto Djurskyddet Mälartassen/kastrering

💚 Bankgiro: 5488-1842, märk med ”kastrering”

💚 Swish: 123 439 74 51

💚 Konto Djurskyddet Mälartassen

💚 Bankgiro: 5488-1842

💚 Swish: 123 109 74 76

Medlem blir du genom att följa länken nedan, och välja Mälartassen bland lokalföreningar.https://www.djurskyddet.se/stod-oss/bli-medlem/Vi kommer att samarbeta med de som som vill samarbeta med oss. Vi gör ingen skillnad på vilken organisation man är ansluten till, då vi anser att man bör jobba mot samma mål. Vi som kommer att hantera hemsidan är:

Marie Persson, ordförande

Carolina Åstedt, sekreterare

Anna-Lena Larsson, sekreterare

Tillsammans gör vi skillnad för djuren 💚

Senast uppdaterad: 17 april, 2024