5 SAKER ATT TÄNKA PÅ OM DU KÖPER JULSKINKA 🐷
Grisar är fantastiska djur! De är intelligenta och nyfikna och för att de ska må bra krävs att de har möjlighet att få utforska sin omgivning. För dig som väljer att äta kött kommer här fem tips till vad du ska titta efter när du köper julskinka, oavsett om du handlar i din vanliga butik eller direkt från lantbrukaren.
1️⃣ Låt smågrisarna få vara med sin mamma
Se till att skinkan du köper kommer från grisar som avvänjs allra tidigast vid fyra veckors ålder, helst senare än så. KRAV-grisar får vara kvar hos sin mamma i 40 dagar.
2️⃣ Låt grisarna behålla sina svansar
Se till att skinkan du köper kommer från grisar som fått ha sina svansar kvar. I Sverige är det förbjudet att kupera grisarnas svansar.
3️⃣ Låt grisarna få vara ute
Se till att skinkan du köper kommer från grisar som har tillgång till utevistelse året runt och bete på sommarhalvåret. KRAV-uppfödda grisar ska ha rastgård året runt och tillgång till bete under sommarhalvåret.
4️⃣ Friska grisar behöver inte antibiotika
Välj bara julskinka från länder med strikta regler för antibiotikaanvändning. Sverige använder minst antibiotika i hela EU.
5️⃣ Bedövningen är problematisk
Idag finns inget bra alternativ till koldioxidbedövningen utvecklat om grisarna ska kunna bedövas i grupp.
Läs mer här 👇
www.djurskyddet.se/aktuellt/julskinka/
Och glöm inte att bli medlem 👇
www.djurskyddet.se/medlem-ungdom/ ... See MoreSee Less
1 month ago