Tips inför adoption

Det är viktigt att vara förberedd innan ett nytt djur anländer till din hem. Innan du beslutat dig för att adoptera är det viktigt att tänka över om du har förutsättningarna som krävs för att ta hand om ett djur en lång tid framöver.

Vad gör du om 20 år?

En katts livslängd är 10-20 år. Tror du att din katt eller hund kommer att passa in i ditt liv då? Fundera även på hur ett djur förändrar ditt liv – innan du skaffar dig ett.

Fråga dig följande:

  • Har någon i släkten/familjen anlag för pälsdjurallergi? Finns det allergiker i din närmaste bekantskapskrets? Hur kommer ett djur påverka ert förhållande?
  • Hur löser du kattpassning och hundpensionat om du reser bort på semester?
  • Om du flyttar till mindre yta, till exempel från hus till lägenhet, räknar du då in katten i den nya bostadssituationen? Trafiksituationen – ändring kan innebära att en katt måste omplaceras.
  • Om familjesituationen förändras, räknar du med att kunna behålla djuret? Klarar Du av ekonomiska förändringar? Djurförsäkring är ett måste med tanke på de höga veterinärkostnaderna idag.

Innan katten flyttar hem till dig

KATTSÄKRA DITT HEM – Ta ner ömtåliga saker från fönstren till en början. Alla katter, unga som gamla, kan vara lite klumpiga när de går på upptäcktsfärd i ett nytt hem.

Har du blommor kan det också vara bra att kolla upp ifall någon av dem är giftiga för katter.

FÖRBERED FÖR ANKOMSTEN –Se till att du har det som behövs till katten innan den kommer hem till dig så som kattlåda, kattsand, kattmat.

HA TÅLAMOD –Många katter kan behöva några dagar på sig (vissa längre tid) att landa i ett nytt hem. 

INGEN FRÅGA ÄR FÖR DUM – Du kan alltid höra av dig till oss om tips och råd!

HUR GÅR DET FÖR ER? Vi tycker alltid att det är roligt att få veta hur det går för katterna i sina nya hem. Har du Facebook så kan du alltid dela med dig av din historia på vår Facebook-sida eller skicka ett mail kan vi dela det på våra sociala medier.

Senast uppdaterad: 1 september, 2019