Tips & Råd

Nedan har vi sammanställt lite tips och råd för dig med katt. 

Hittar du inte vad du söker? Kontakta oss!

Id-märkning – varför?

Att ID-märka din katt är viktigt om katten av någon orsak skulle komma bort. Att ID-märka katten gör också att antalet hemlösa katter minskar, för som ägare är du ansvarig att ta hand om katten. Har katten ingen ID-märkning är det svårt att finns en ägare. Det är numera lag på att din katt ska vara ID-märkt och registrerad. Du kan läsa mer och registrera katten via Jordbruksverket.

Försäkring – behövs det?

Om din katt blir sjuk är det viktigt att den får besöka veterinär, dock är veterinärkostnader ofta dyra. En bra försäkring är ett bra alternativ för att slippa dessa höga kostnader. Försäkra din katt så tidigt som möjligt – det kan vara viktigt för att vara säker på att försäkringsbolaget ersätter kostnader. Många försäkringsbolag erbjuder dessutom rabatt om du tecknar försäkringen tidigt. Dessutom kan du få ytterligare rabatt på försäkringen om din katt är ID-märkt!

Kastrera katten – är det nödvändigt?

Idag finns det ca. 100 000 hemlösa katter i Sverige, den siffran skulle vara betydligt lägre om alla katter som inte används för avel var kastrerade. Kastrering av katter är dessutom bra av fler anledningar, dels då det minskar risken för olyckor och sjukdomar men det kan även minska oönskat beteende hos katten. En kastrerad katt hamnar inte i slagsmål lika mycket då det territoriella beteendet mattas av, det minskar risk för spridning av könsbundna sjukdomar och katterna strövar inte lika mycket vilket minskar risken för trafikolyckor. Det har visat sig att kastrerade katter oftast lever längre än okastrerade katter. Det är dessutom viktigt att kastrera båda han- och honkatter!

Miljöberikning – vad är det?

Jordbruksverket har fastslagit i sina djurskyddsbestämmelser att ägare till katt har en skyldighet att miljöberika kattens vistelseområde. En utekatt får automatiskt den berikning som är nödvändig – men för en innekatt är det viktigt att vistas i en stimulerande miljö. Att miljöberika hemmet innebär att aktivera och sysselsätta katten. Det kan bland annat innebära att ha upphöjda liggplatser, gömställen och möjlighet för katten att klösa. 

Sveriges kattklubbars riksförbund – SVERAK

SVERAK är en ideell förening och en central organisation av inom Sverige anslutna kattklubbar som arbetar med katter i fokus. De har på sin hemsida sammanställt mycket bra information om att köpa, äga och ta hand om en katt. Du hittar hemsidan här.

Senast uppdaterad: 3 augusti, 2023

Blivande djurägare?

Läs om råd till blivande djurägare på Djurskyddet Sveriges hemsida!