Djur i nöd

Ibland ser privatpersoner djur som på olika sätt far illa eller som är i nöd. Det kan då vara svårt att veta vart man bör vända sig med sin oro och sina funderingar. Här listar Djurskyddet Kronoberg olika myndigheter och föreningar dit Du kan vända dig om du ser eller upplever att ett djur far illa.

Länsstyrelsen

Om Du misstänker att ett djur far illa eller vansköts är det till länstyresen i ditt län som du i första hand vänder dig till. När du gör en anmälan om att du är orolig för ett djur går det bra att vara anonym.

Länsstyrelsen är den myndighet som utför djurskyddskontroller i länet, både i förebyggande syfte och när anmälningar angående missförhållande kommer in. Länsstyrelsen arbetar för att djurskyddslagen följs av djurägare i länet och att djuren har det bra. 

Vill du få tag på Länsstyrelsen i Kronobergs län finns deras hemsida här.

Deras kontaktuppgifter, då du misstänker att djur far illa, är:

Epost: kronoberg@lansstyrelsen.se

Djurskyddstelefon
010 223 76 00

Öppettider:
Måndag 13:00 – 15:00
Tisdag – torsdag 9:30 – 12:00, 13:00 – 15:00 
Fredag 9:30 – 12:00, 13:00 – 14:00

Polisen

Om ett djur far illa i ett akut skede och länsstyrelsen har stängt eller inte går att få tag på vänder du dig istället till polisen. Polisen når du för sådana här ärenden på telefonnummer 114 14

Om du hittar ett bortsprunget djur är det också polisen som du vänder dig till eftersom borttappade djur då hamnar under hittegodslagen. Även vid viltolyckor eller då det finns risk för att ett djur skadats i trafiken är det polisen som Du ska kontakta. Läs mer här om viltolyckor. 

 Vilda djur

Här kan du läsa om skadade vilda djur och vad du får och inte får göra med dessa. Beroende på var du hittar ett skadat vilt djur finns det personer att vända sig till. Kontakt för rehabiliterare i olika regioner hittar Du här.

Senast uppdaterad: 3 februari, 2021