Med katt i hemmet

Hur kattsäkrar du ditt hem? Vad ska en katt äta? Här har vi samlat ihop saker att tänka på som kattägare.

Kost
I människans kost finns det saker som katter inte ska äta, exempelvis lök, salt och kryddor. Katter ska äta en fullvärdig kost som är anpassad för just katter.
Ge gärna din katt blötfoder, då får katten i sig bra med vätska. Katter saknar törstreflex och känner därmed inte av att dem behöver dricka. Placera vattenskålen långt ifrån matskålen, kanske i ett fönster eller på en hylla, det gör att de flesta katter dricker bättre.
Torrfoder bör ges i begränsad mängd för att undvika övervikt. Läs på förpackningen om hur du ska dosera torrfodret och välj ett foder lämpad för just din katt.

Blommor, växter och örter
Några av våra vanliga krukväxter är tyvärr giftiga för katter. Ha därför gärna fräscht kattgräs tillgängligt. Läs mer om farliga växter för katter här.

Småsaker
Att kattsäkra ett hem är ungefär som att barnsäkra ett hem. Undvik att ha framme eller håll under uppsikt: levande ljus, garnnystan, gummisnoddar, små vassa föremål såsom nålar osv. Vassa föremål mindre än 1 cm i diameter kan skada mag- och tarmsystemet. Små föremål större än så riskerar att fastna i matstrupen. Låt inte småsaker ligga framme!

Läkemedel och kemikalier
Läkemedel och kemikalier ska hållas undan för katt. Oftast äter inte en katt kemikalier direkt men kan få det i sig via omvägar, exempelvis gift som man lagt ut för att bekämpa olika skadedjur.
I inomhusmiljön finns flera kemikalier som påverkar både människa och djur. Dessa ämnen samlas ofta i damm. Det är därför bra att komma ihåg att allt som en katt får på sig får den också i sig, när den rengör sin päls.
En katt är en katt och har sin specifika ämnesomsättning som gör att den kan bryta ner vissa ämnen men inte andra. Därför är det självklart att läkemedel som är framtagna för människor och för hundar per automatik inte passar katter. Man ska inte själv inleda en medicinering av sin katt utan alltid rådfråga veterinär.

Senast uppdaterad: 8 november, 2020