Bortsprungen katt

Har din katt försvunnit?

När du själv söker efter din katt är de bästa tiderna i gryning och skymning. Katten kan ha blivit skrämd och trycker troligtvis någonstans i närheten. En innekatt håller sig i regel inom en radie av 100 meter från hemmet första dagarna efter ett försvinnande. 
Locka med något ljud som är positivt för din katt, kanske en prasslande påse med favoritgodiset? Titta även upp i träden – katten kan ha skrämts upp och kanske sedan inte kan komma ner själv. Alla katter lär sig nämligen inte att klättra baklänges.

Ställ omgående ut mat, helst i en transsportbur med en filt som luktar ”hemma”.
Även sand från kattlådan kan ställas ut i närheten av hemmet för att locka till sig katten.

Om din katt är ID-märkt – kontrollera att dina uppgifter är registrerade och synliga på Svenska Kennelklubbens kattägarregister DjurID.se och/eller Sverak.

Ge inte upp!
Det kan ta tid att få tillbaka sin katt. Dagar kan gå och läget känns hopplöst, men ha tålamod och ge inte upp!
Kom ihåg att många människor gärna hjälper till när en katt är på rymmen. Engagera dina vänner, familj och grannar. Glöm inte meddela alla som engagerat sig när katten hittat hem igen.

Efterlys din katt

*Anmäl till polisen att din katt är försvunnen. De har register över bortsprungna och upphittade djur. Numret du ringer är 114 14.

*Om katten är adopterad från Djurskyddet Sigfrid– kontakta oss på mailadressen sigfrid@djurskyddet.se eller via vår Facebooksida.

*Berätta för dina grannar, annonsera på Blocket under Efterlysningar, annonsera i lokala Facebookgrupper. Sätt upp lappar med bild i närområdet, i mataffärer, i zoo-affärer, på djurkliniker, vid busshållplatser och på andra ställen där folk rör sig.

*Gör en efterlysning på vilse.nu – en nationell databas för försvunna/upphittade katter från SVERAK.

*Hör dig för med lokala katthem om dem fått in en katt som matchar din.

Senast uppdaterad: 8 november, 2020