Upphittad katt

Har du hittat en katt som inte tycks höra hemma någonstans eller som är i behov av hjälp? Följ våra råd nedan innan du kontaktar ett djurhem.

Är din katt bortsprungen? Läs mer här.

OBS! Är katten i fysiskt dåligt skick, dvs skadad, mager, slö eller okontaktbar? Kontakta veterinär snarast.

Gäller ditt ärende viltdjur, vanvård av privatägda djur eller liknande hänvisar vi dig till Polismyndigheten 114 14 eller Länsstyrelsen Kronoberg 010-223 70 00

Tänk på att inte ta in en katt eller på annat sätt förvara en katt som ser ut att vara i fint skick om du inte har en plan för vad du ska göra med den här näst. Du bör inte heller mata en katt som ser ut att vara i fint skick då katten troligtvis dras från sitt hem om du ger den mat. Dock bör du inte bara låta katten vara utan följ listan nedan.

Sök en ägare genom att:

* Kontrollera om katten har halsband med uppgifter om ägare.
Har halsbandet en liten stålbehållare på sig? Skruva den på mitten och se om ägaruppgifter finns inuti.

* Kontrollera ID-märkning.
Katter ska ha en ID-märkning i form av tatuering i örat eller via chip som sitter under huden i nacken. En veterinär, polis eller vi kan hjälpa dig att läsa av katten med en chipläsare. Observera att du inte kan känna ett chip genom kattens hud. Vid träff på ID-märkning sök ägare på jordbruksverkets hemsida. Du kan även söka ägare på Djur-ID eller SVERAK.

Tips! För att lättare kunna avläsa en tatuering – belys örat från baksidan med en ficklampa!

Halsband med nyckelbricka
Om ovanstående punkter inte ger resultat och katten kommer till dig regelbundet kan du själv sätta ett halsband på katten med en nyckelbricka på.

Införskaffa ett halsband som går upp av sig självt om katten skulle fastna och som inte har en bjällra på sig. Fäst en nyckelbricka på halsbandet där du ber en eventuell ägare att kontakta dig. På så vis får du enkelt veta om katten går hem mellan besöken hos dig eller om den faktiskt är vilse.

Hos oss kan du hämta halsband och nyckelbricka kostnadsfritt. Skicka ett mail till sigfrid.katt@djurskyddet.se.

*Anmäl till polisen att du hittat en katt som tycks sakna ägare.
Be polisen registrera katten som upphittad. Ring 114 14.

* Efterlys vidare genom att
– Knacka på hos grannar, dela ut informationsblad och sätt upp dem i närområdet.
– Lägg ut en annons i din lokala Facebookgrupp. Bra om ovanstående åtgärder är utförda innan du gör detta. Var noga med att beskriva vilka åtgärder du själv gjort för katten och i vilken stad/område katten befinner sig i.
– Lägg ut en annons på vilse.nu – en databas för försvunna/upphittade katter.

Kontakta oss eller annat djurhem i din närhet
Om alla ovanstående åtgärder är gjorda och katten fortfarande kommer till dig eller om kattens fysiska status förändras under tiden du eftersöker en ägare är det dags att kontakta ett djurhem. Vi är ett par föreningar aktiva i Kronoberg och samtliga arbetar ideellt. Det är därför viktigt att du hjälper oss genom att:

– Ta eget ansvar och hjälp oss med det vi ber dig om.
– Återkoppla till oss om du fått hjälp från ett annat djurhem/förening.

Senast uppdaterad: 12 mars, 2023