Reptiler och groddjur

Det finns tusentals olika arter av reptiler och groddjur och de har såklart lika olika behov som olika typer av däggdjur har. Reptiler och groddjur anses ibland vara enkla husdjur, detta är fel! Att hålla dessa djur i fångenskap kräver mer kunskap än man kanske tror. De har olika behov beroende på art och behoven kan ibland vara svåra att möta i ett hem. Det kan vara svårt att se på en orm, ödla eller groda om den mår bra eller inte, särskilt för den som inte är van. Luras inte av att du inte förstår deras kroppsspråk! Reptiler far ofta väldigt illa på grund av felskötsel, de har komplexa behov och kräver ofta en mycket speciell omgivning för att må bra. Visste du att det finns siffror som säger att hela 70 % av alla gröna leguaner i fångenskap dör inom det första året? 

Tänk efter före! 

Bara ett fåtal arter av reptiler och groddjur passar för att bo i fångenskap, då de inte är domesticerade och inte anpassade för ett liv tillsammans med människan. Många arter är dessutom utrotningshotade i det vilda och ju mer populära dessa djur blir att ha som husdjur, desto större blir efterfrågan på vildfångade djur. Kontrollera noga att det är lagligt att köpa just de fiskar du har tänkt dig, vissa behöver åtföljas av ett CITES-intyg för att få säljas. Kontakta Jordbruksverket för mer information. Tänk på att reptiler och groddjur är individer och omfattas av djurskyddslagen på samma sätt som andra djur. Du är skyldig att ha kunskap om djuren du håller, att hålla dem på ett sätt som gör att de kan få utlopp för sina naturliga beteenden och att se till att de har en god djurvälfärd. 

Tänk efter hur livet med reptiler och groddjur passar både djuren och dig innan du skaffar dem! 

  • Har du plats för djuren? Vissa kräver stora akvarier för att må bra! 
  • Hur löser du passning om du reser bort? Du är skyldig att ge djuren tillsyn minst en gång per dag. 
  • Har du tid att kontrollera hur djuren mår och göra rent terrariet efter behov? 
  • Är du beredd att regelbundet betala till exempel försäkring och eventuella veterinärräkningar? Var beredd på att du kan behöva åka långt för att hitta en veterinär som är specialiserad på just den art du har som husdjur! 

Skötsel 

Läs på ordentligt om just den art du har hemma. Behöver den till exempel vintervila? I så fall är du skyldig att ge den detta. Reptiler kan bära på sjukdomar, till exempel salmonella, som inte gör djuren sjuka men som kan smitta människor. Var noga med god hygien, speciellt om det finns barn eller personer med ett sämre immunförsvar runt djuren.  

Tänk på att ge djuren den berikning de behöver för att må bra. Alla arter är olika och du behöver utgå ifrån deras naturliga beteende när du planerar deras skötsel. Tillbringa tid med djuren för att se hur de mår. Har något ändrats i deras beteende eller utseende? 

Utrymmen 

Terrariets utformning och storlek måste vara anpassade efter de djur som ska bo i det. Det ska finnas bottenmaterial och gömställen. Arter som lever vid vatten ska ha badvatten och de som lever i träd ska ha tillgång till grenar. Klimatet du erbjuder djuren ska likna artens naturliga. Läs på om den art du är intresserad av!  

Utfodring 

Läs på noga om hur du ska utfodra dina djur för att de ska må bra! Felaktig utfodring är mycket vanligt gällande reptiler och groddjur. Se till att du ger ett foder av rätt kvalitet och näring, i rätt mängd och lagom ofta. Övervaka utfodringen så att djuren inte skadar varandra. Kom ihåg att det inte är tillåtet att utfodra dina reptiler med levande djur. Du kan också läsa på om foderberikning för att dina djur ska få utlopp för sina naturliga beteendebehov. 

Jordbruksverket

Du är enligt lag skyldig att ta del av de bestämmelser som omfattar dig som djurägare.

Ta del av bestämmelserna för kräl- och groddjur här.

Senast uppdaterad: 24 oktober, 2022