Katt


En katt kan bli upp till tjugo år gammal. Tänk efter om livet med katt passar dig även om tjugo år. Fundera även på hur en katt förändrar ditt liv – innan du skaffar dig en.

  • Har någon i familjen pälsdjursallergi? Finns det allergiker i din närmaste släkt eller bekantskapskrets? Hur kommer en katt påverka er relation?
  • Hur löser du kattpassning om du reser bort?
  • Har du tid att spendera med din katt? Tvärtemot vad många tror så uppskattar socialiserade katter sin ägares sällskap och behöver även aktiveras genom social kontakt och lek.
  • Om familjesituationen förändras, räknar du med att behålla katten?
  • Är du beredd att regelbundet betala försäkring, vaccination och eventuella veterinärkostnader?

Läs på
Lär dig så mycket du kan om kattskötsel och katters beteende, innan du köper din katt. På så sätt slipper du bli överraskad av hur mycket som krävs av dig. Låna gärna aktuella böcker om kattskötsel på ditt bibliotek och läs på webben. Läs de lagar och råd som omfattar dig och din katt på Jordbruksverkets hemsida.

Katt från djurhem
Sveriges djurhem tar varje år hand om tusentals hemlösa katter, dessa behöver nya, kärleksfulla hem. Katter från katthem är veterinärundersökta, vaccinerade, kastrerade och id-märkta. Dessutom kan du få god hjälp av erfaren personal att välja en katt som passar just dig. Du hittar kontaktuppgifter till Djurskyddets lokalföreningar här, flera av dem har djurhem och bedriver omplaceringsverksamhet.

Teckna försäkring
Du ska aldrig behöva fundera över om du har råd att ge din katt den vård den behöver, och det kan bli dyrt utan försäkring. De flesta försäkringsbolag har kattförsäkringar.

Ansvar
Du som kattägare är ansvarig för kattens välmående. Det är viktigt att du kastrerar, vaccinerar, id-märker och registrerar din katt. Om din katt blir skadad eller sjuk ska du ta den till veterinären. Kom ihåg att huvudansvaret för katten alltid ligger på vuxna, inte på barn. Undvik oplanerade kattungar genom att kastrera din katt. Skriv alltid ett köpekontrakt när du köper ett djur och se till att det följer med ett veterinärintyg, som inte är äldre än en vecka, på att katten är frisk. Katten ska vara vaccinerad, detta intygas i ett vaccinationskort eller pass.

Samhällsproblem och övergivna katter
Hemlösa katter är ett stort problem. Se till att din katt är id-märkt och registrerad så att du kan få tillbaka katten om den skulle springa bort. Det är enligt djurskyddslagen brottsligt att överge sin katt. Tvärtemot myten så klarar sig inte en katt i det vilda. Det är stor risk att katten skadas eller svälter ihjäl. Om den överlever bidrar den till att den förvildade kattstammen ökar.

Kastrering
Du ska förebygga att din katt får ungar oplanerat. Det gör du bäst genom att kastrera katten, oavsett om det är en hon- eller hankatt. Det finns p-piller att ge till honkatter men om de ges under en längre tid finns det risk för biverkningar som kan göra katten sjuk. Att kastrera sin katt har även andra fördelar. Kastrerade katter riskerar inte att få sjukdomar i fortplantningsorganen och de är ofta lugnare och håller sig närmre hemmet än okastrerade katter. Katter förlorar inte sin jaktlust när de kastreras.

Id-märkning och registrering
Det är viktigt att du id-märker din katt genom att öron- eller chipmärka den hos veterinären. Därefter ska katten ägarregistreras. Det finns idag två register att välja mellan, djurid.se och SVERAK. Registrera gärna din katt i båda dessa register så är det större chans att en upphittare kan finna dig som ägare om katten skulle springa bort. Nackdelen med öronmärkning är att den kan bli otydlig med tiden. Fördelen är att den är lätt att upptäcka. Nackdelen med chipmärkning är att den inte syns, utan måste avläsas med en särskild skanner, och fördelarna är att den aldrig försvinner och att du kan få tillbaka din katt även om den skulle försvinna utomlands. Nu för tiden är chipmärkning vanligt på katter och det är därför den metod som rekommenderas. Om din katt försvinner, kontakta polisen och ditt lokala djurhem. Efterlys lokalt och annonsera på sociala medier. På www.vilse.nu kan du både annonsera efter din katt om den sprungit bort och söka efter ägare till en katt som du hittat.

Tillsyn
En katt ska enligt lag ha tillsyn minst två gånger per dygn, detta gäller även utekatter. Unga, sjuka eller skadade djur behöver oftast ha tillsyn betydligt oftare än så. Många katter är också så pass sociala att de inte trivs om de blir lämnade ensamma större delen av dygnet. Du får inte heller lämna din katt utan tillsyn när du reser bort.

Rumsren
En katt som plötsligt börjar kissa och bajsa inomhus, på fel ställen, kan göra det på grund av sjukdom. Låt därför en veterinär undersöka din katt om detta sker. Om katten är frisk kan problemen bero på brister i hygienen med toa-lådan. Katter vill ha rena lådor med finkornig sand utan doft. Problemen kan även bero på stress. Om veterinären inte kan hjälpa, ta gärna kontakt med en etolog specialiserad på katters beteende.

Skötsel

En kattunge får inte skiljas från sin mamma förrän tidigast vid 12 veckors ålder. Innan detta är katten inte redo att anpassa sig till de förändringar som en flytt innebär och den behöver sin mamma för att utvecklas på ett normalt sätt. Ju mer tid du ägnar din katt, ju mer tillgiven blir den. Låt alltid katten sova och äta ifred. Lek och kela med katten när den själv vill. Interaktionen med katten varar ofta längre om katten själv får styra denna.
Borsta och kamma kattens päls regelbundet så att den inte får tovor eller slickar i sig för mycket lösa hårstrån. Hårstråna kan samlas i magsäcken och bli till hårda bollar som kan ge katten problem. Det rekommenderas även att du borstar tänderna på din katt. Tandsten och tandköttsinflammationer är vanliga problem hos katter om munhygienen inte sköts ordentligt. Det är viktigt att träna katten på all sorts hantering. Det underlättar veterinärbesök om katten på ett lugnt sätt är tränad till att tolerera att du till exempel tittar den i munnen och öronen. Katter måste få möjlighet att riva och klösa för att hålla klorna och musklerna i trim. Ge katten klöspelare klädda med sisalsnören eller någon typ av matta. Om klorna ändå blir för långa måste du klippa dem. Ett naturligt beteende som är viktigt för katter är att klättra och sitta och spana från höga platser. Ge därför din katt tillgång till liggplatser som är högt upp. Gemensamt för alla katter, oavsett om de är raskatter eller huskatter, är att de behöver få utlopp för sitt naturliga jaktbeteende. Om du inte har möjlighet att låta din katt gå ut, lek med den inomhus.

Foder
Katter ska ha fri tillgång till vatten och ska få ett bra köttbaserat foder varje dag. Det är viktigt att ge den lagom mycket foder så att den varken är för smal eller för tjock. Övervikt medför stora hälsoproblem hos katter och kan förkorta deras liv med flera år. Fråga din veterinär om du är osäker på om din katt är i bra hull.

Vaccinering
Både inne- och utekatter ska vaccineras mot kattsnuva och kattpest. Innekatter kan komma i kontakt med smitta till exempel genom att du tar smitta med dig utifrån. Fråga din veterinär om hur ofta du ska vaccinera din katt.

Jordbruksverket

Du är enligt lag skyldig att ta del av de bestämmelser som omfattar dig som djurägare.

De viktigaste reglerna som berör dig som kattägare.

Senast uppdaterad: 24 oktober, 2022