Coronakatter

Från och med 1 april 2019 är det enligt lag förbjudet att överge sitt husdjur, ändå sker detta hela tiden. De lämnas till naturens öde vilket våra domesticerade husdjur inte klarar av. Framförallt katter och kaniner dumpas utomhus vilket leder till allvarliga konsekvenser för deras hälsa och välbefinnande. Detta ökade i samband med pandemin, människor skaffade husdjur under karantän och när samhället sakta återgår till en mer normal vardag glöms många av dessa djur bort. I synnerhet semestertider, vi har fått många larm om katter som dumpats för att före detta ägare åker på semester eller till och med flyttar.

Vi kan även läsa artiklar som lyfter den positiva effekten av att skaffa katt eller annat husdjur under coronapandemin, hur människor blir gladare, mindre ensamma och hur katten hjälpt dem genom en kris. Såklart är det glädjande att höra om detta kärleksfulla band, men katterna då? Hur blir det efter spontanitetens beslut om att skaffa katt? Vad händer när många (inte alla) ägare inser vilket stort ansvarstagande det är med husdjur? Ägare som inte har tiden, ekonomin, tålamodet för – ja, kunskapen om våra fyrbenta vänner? Vi befarar att många av katterna som kommer in till oss nu är så kallade ”corona katter”. Efterfrågan har minskat och larmen om hemlösa blir fler och våra kölistor in allt längre.

Det är inte bara att ”skaffa en katt”, utan man tar hem en levande, kännande individ och denna ska behandlas som just det – en individ. Katter behöver omsorg – mat och vård samt fysisk, mental och social aktivering. Att dumpa oönskade individer utomhus medför lidande då katter drabbas av sjukdomar, uttorkning, köldskador, olyckor och skador. En hemlös katts vardag är en ständig överlevnadskamp.

Så vad vill vi med den här texten? Uppmärksamma och lyfta problematiken och klargöra att det är OLAGLIGT att överge sitt husdjur!