Att skaffa katt

Att tänka på innan du skaffar katt

En katt lever mellan 10 och 15 år, ibland längre. Kan du ge den ett kärleksfullt hem hela dess liv?

Har du råd att ha katt?
Katten bör försäkras, kostnaden varierar mellan olika försäkringsbolag och beror på om katten är renrasig eller är en bondkatt. Katten bör även vaccineras 1 gång/år, kostnaden för detta blir cirka 250 kronor. Fodret kostar runt 50-250 kr/månad, kan behövas specialfoder som då brukar vara dyrare. Kattsand till lådan kostar runt 50-200 kr/månad, beroende på sand. Katten bör kastreras vilket kostar runt 700 kr och uppåt, beroende på ingrepp. Det kan även uppstå oförutsedda veterinärkostnader, självrisk på försäkringar brukar ligga runt 1000 kr.

Vilket kön ska man välja?
Det är ingen skillnad mellan en kastrerad hankatt och en kastrerad honkatt, båda könen blir lika tillgivna och är lika trevliga. Men en okastrerad hankatt sprayar ofta starkt luktande urin. En okastrerad honkatt löper och risken finns då att oönskade ungar föds och en skrikande katt under löpperioderna. Om en honkatt förblir okastrerad och ges p-piller ökar risken markant att katten kommer utveckla juvertumör. Genom kastrering försvinner dessa nackdelar och kan även innebära att katten blir mer tillgiven.

Ska man ha en eller två katter?
Om man har begränsad ekonomi eller trångt boende bör man nöja sig med en katt. Dock kan det vara bra, om ekonomin och utrymmet tillåter, att ha två katter som sällskap åt varandra. Framförallt om du är borta många timmar under dagen.

Förberedelser inför kattens ankomst

Här delar vi tips och råd kring kattens ankomst, vilka saker som bör införskaffas och hur du på andra sätt välkomnar katten till det nya hemmet.

Nödvändiga saker som måste införskaffas:
– Klösbräda eller klösträd
– Kattlåda, kattsand och kattspade
– Mat- och vattenskål
– Foder med kvalitet
– Kattleksaker (se dock upp för snören, lämna inte dessa framme obevakade då det finns risk att katten fastnar och stryps)
– Klotång
– Kattborste
– Transbortbur
– Kattbäddar/korgar och filtar/plädar
– En plats högt uppe så katten kan spana på hela rummet
– En plats där katten kan gå undan och gömma sig på/i/under om den blir rädd
– Om katten ska vara ute: halsband av gummiband (för att katten inte ska strypas om halsbandet fastnar i en gren eller liknande) och namnbricka

När katten kommer hem
Transportera katten i en transportbur. Om man övertar en vuxen katt bör något föremål som katten är van vid få följa med, detta för att katten ska känna sig tryggare och kan anpassa sig fortare.Låt katten undersöka det nya hemmet i lugn och ro utan att den blir störd av barn eller andra husdjur.

Om du har andra husdjur bör du hålla dem ur vägen tills katten undersökt hemmet. Håll dem helst separerade ett par dagar. Gå in till den nya katten med fuktiga händer och dra dem över ryggen, och gå sedan ut till er gamla katt och låt den lukta och lära känna dofterna. Gör sedan likadant på den katten som ni redan har och låt den nya lukta. Släpp sedan in det andra husdjuret men övervaka dem noga. Det kan ta tid innan de vänjer sig vid varandra, men för det mesta brukar de bli goda vänner till slut. Tänk också på att kela lika mycket med bägge djuren och försumma inte den gamla vännen p.g.a. den nya. Har du katt sedan tidigare så måste den nya katten få tid att komma in i rangordningen, detta ordnar de bäst själva.

Att släppa ut katten
Katten bör stanna inomhus minst en månad för att lära känna sin nya miljö. Sysselsätt dig med katten och hantera den så mycket som möjligt. Ge den favoritmaten och skäm bort den. Under de första utevistelserna bör du vara med katten. Glöm inte att sätta på halsband med telefonnummer. Inga katter bör ströva ute på natten oavsett ålder. Släpp inte ut katten om den är okastrerad eller saknar Id-märkning!

Grundregler för kattägare

Här samlar vi det som krävs av dig som kattägare. Det som behövs för att katten ska må bra.

Mat och vatten
Ge katten mat regelbundet varje dag i dess egen matskål och se till att vattnet alltid är fräscht (byt vatten en gång om dagen). Ställ gärna vatten och mat en bit ifrån varandra, står maten för nära blir vattnet lätt ofräscht. Och ställ aldrig varken mat eller vatten nära kattlådan. Inte hade du själv velat äta vid toaletten?

Har du två katter eller fler rekommenderar vi att ställa ut mat på olika ställen. Detta för att inte katterna ska konkurrera om maten.

Kattlådan
Kattlådan ska rengöras dagligen genom att tömma den på kiss och bajs. Använd en kattspade för att sila bort överflödig sand och töm resten i en liten påse, t.ex. hundpåse. Knyt ihop och släng. Ett par gånger i månaden bör du byta ut all sand och rengöra lådan.

Det finns många olika slags kattlådor. Vissa är öppna, andra har tak och en lucka. Det finns också många olika storlekar och former. Det kan hända att katten föredrar en viss sort. Välj inte en kattlåda med en lucka till en kattunge, eftersom det ska vara så enkelt som möjligt för den att gå på lådan.

Har du två katter kan det behövas två kattlådor, har du tre kan det behövas tre lådor osv. Detta för att katterna inte ska konkurrera om lådorna. Ett tips är att då ställa lådorna på olika ställen. Se även till att lådorna är i rätt storlek för din katt. Om katten kissar eller bajsar på kanten av lådan eller t.o.m. utanför är det ett tecken på att något är fel. Bestraffa aldrig katten för detta (eller för någon annan del heller). Gör katten detta kan det bero på att lådan är för liten, inte tillräckligt många lådor, en annan katt låter inte den gå där, fel sand, inte ordentligt tömd eller rengjord, fel placering eller fel mat. I enstaka fall kan det bero på sjukdom.

Andra behov
Katter måste vässa sina klor. En katt vässar klorna för att ta bort det yttersta, månformade lagret av klon, vilket är nödvändigt för att förhindra tjocka, förväxta klor. Utekatter vässar ofta sina klor mot ett träd, men de kan också tycka om att ha en klöspelare inomhus. Det är en bra idé att placera klöspelaren i ett av rummen där katten ofta är. Att vässa klorna är också en del av att markera revir och det kan därför vara smart att placera klöspelaren nära utgångarna eller där katten gillar att klösa, till exempel nära soffan. Om katten inte visar något intresse för klöspelaren kan du prova att strö kattmynta eller valerina på den. Kom ihåg att klöspelaren ska vara tillräckligt hög så att katten kan sträcka ut sig helt när den vässar klorna.

Katten bör ha en egen sovplats. Den bör även ha en plats att gå undan till eller gömma sig på/i/under om den vill vara ifred. En plats på hög höjd är också bra för katten så att den kan spana på det som sker runtomkring.

Borsta katten regelbundet. I synnerhet om det är en långhårig katt, då behöver du vårda pälsen varje dag. Ett utmärkt tillfälle att även kontrollera så att den inte har fått parasiter.

Håll koll på klorna så att de inte blir för långa och glöm inte sporrarna! Detta gäller främst på innekatter då de inte använder sina klor på samma vis som utekatter.

Veterinärbesök och vård
Kastrera katten så att den inte får oönskade kattungar. Id-märk även katten för om den skulle rymma eller går vilse och någon hittar katten kan de spåra dig som ägare med hjälp av märkningen. Vaccinera katten med jämna mellanrum. Avmaska katten vid behov.

Om du misstänker att din katt skadat sig eller är sjuk kontakta alltid veterinär! Ge aldrig katten Alvedon eller liknande, det är mycket giftigt! Du ska överhuvudtaget aldrig laborera med medicin till din katt. Kontrollera alltid med din veterinär först.

Övrigt att tänka på

Låt inte katten leka med garner och mjuka gummiföremål, då de kan orsaka kvävning eller inre skador om katten sväljer dem. Se även upp för att lämna snören obevakade då katten kan fastna och strypa sig.

Håll katten inomhus under festligheter med fyrverkerier.

Om du skall resa bort är det din skyldighet att se till att någon passar katten. Om du skaffat ny katt eller flyttat, släpp inte ut katten ensam förrän den vant sig vid den nya omgivningen (katten bör vara inomhus i minst en månad).

Det är enligt lag förbjudet att sälja/skilja kattungar från mamman före 12 veckors ålder.

Som du ser är det mycket att tänka på innan man utökar familjen med en katt. Tänk igenom beslutet noga. Även om en katt ofta är billig, får du aldrig se den som en ”slit- och slängkompis”. De är levande, kännande och medvetna individer!

Senast uppdaterad: 2020-02-01