Att adoptera

Hur går det till?

Många av våra katter har en tuff livshistoria i bagaget. Därför är det extra viktigt att hitta kärleksfulla och trygga hem som passar just dem. Vårt mål är alltid att de ska få stanna i sitt nya hem för resten av sitt liv.

Adoptera katt av oss

Rätt hem till rätt katt
Vi jobbat hårt för att matcha rätt katt med rätt person och därför ställer vi många frågor vid första kontakten. Innan katten får flytta hem till dig måste du ha träffat katten. Detta för att det ska kännas bra för både dig och katten. På så vis har du även möjlighet att ställa frågor till oss på plats och vi går igenom vårt adoptionsavtal. Träffen sker på katthemmet eller i jourhemmet beroende vart nånstans katten befinner sig.

Kattvisning
Är du redo att adoptera katt vill vi att du gör ett besök hos oss på Kattfotens Katthem. Det allra bästa är att besöka oss på katthemmet när det är kattvisning. Ordinarie visningar sker söndagar mellan 17:00-19:00 och då behöver man inte boka tid utan det är drop in. Om du inte har möjlighet att besöka oss på söndagar går det att boka visning för annan dag. Kontakta oss då via vår mejladress kattfoten@djurskyddet.se eller ring Maj på 0701 – 55 80 08.

Behandlad av veterinär
När en katt kommer till oss genomgår den snarast möjligt en veterinärundersökning. I samband med besöket blir katten kastrerad, vaccinerad och ID-märkt. Skulle katten bära på smittor eller parasiter kommer vi behandla mot detta. Vi gör allt för att katten ska vara fullt frisk vid flytt.

Kattungar
Mer om kattungar under fliken “Adoptera kattunge”.

Att tänka på innan adoptionen

Har jag tid och råd?

Adoptionsavtal och adoptionskostnad
Vid varje adoption skrivs ett adoptionsavtal. I avtalet finns uppgifter om katten samt vilka villkor som gäller. Du kan få adoptionsavtalet skickat till dig via mail om så önskas, annars går vi gemensamt igenom avtalet vid ditt besök. Vid köp av kattunge bör det nya hemmet boka tid för kastrering.

  • En vuxen honkatt kostar 1000 kronor och är kastrerad, vaccinerad och ID-märkt.
  • En vuxen hankatt kostar 800 kronor och är kastrerad, vaccinerad och ID-märkt.
  • En kattunge med första vaccinationen kostar 400 kronor.
  • En kattunge med första och andra vaccinationen kostar 600 kronor.
  • Vid köp av två kattungar kostar den ena halva priset.

Tid och kostnader för 20 år framåt
Arbetar du heltid eller reser mycket tycker vi att du ska titta på en äldre katt som har ett mindre behov av social kontakt alternativt köpa två kattungar. En katt lever i snitt 20 år. När du köpt en katt är det du som är ansvarig för att dessa 20 år blir bra för katten! Hur ser dina framtidsplaner ut? Vad händer med katten om du vill flytta eller resa?

Flertalet människor har ingen koll på vad en katt kostar. Alla katter behöver givetvis en kattlåda med spade samt mat- och vattenskål. Utöver det tillkommer kostnader som blötfoder, torrfoder och kattsand. Har du råd att betala specialkost om det skulle krävas?
Skulle din katt bli sjuk kan ett veterinärbesök fort bli dyrt. Du behöver ha en försäkring och gärna en buffert för oförutsedda händelser. Även innekatter kan drabbas av ohälsa så som förgiftning, diabetes, urinsten etc.

Försäkring
Vi rekommenderar starkt att du försäkrar din katt. Det går att försäkra katten via Agria, If, Folksam, Sveland, Trygg-Hansa och många fler.

Det nya hemmet

Utekatt
Önskar du en utekatt vill vi att du skriver det i din intresseanmälan till oss. Alla katter passar inte att gå ut och vi bedömer katterna individuellt. Våra katter ska bo inomhus i minst 4 veckor innan utevistelse. Katten behöver ett par veckor på sig inne för att lära sig hur sitt nya hem luktar och ser ut. Katter som går ute utsätts för större risker. Tänk gärna igenom hur dina förutsättningar för en utekatt ser ut. Bor du inne i stan eller intill en stor väg är det inte lämpligt att ha en utekatt.

När katten anländer
Nu har du fått hem din efterlängtade kompis. Se med fördel till att det är lugnt runt omkring katten när du släpper ut den ur sin transportbur. Ett nytt hus eller en ny lägenhet är mycket outforskad mark för en katt, så begränsa ytan till ett rum eller två de första dagarna. Det gör att katten får möjlighet att lära känna dofter, ljud och yta.

Visa katten vart kattlådan finns och bestraffa aldrig en olycka utanför lådan. Visa vart matskålarna står och locka gärna fram katten med bus och kel. Undvik att bära runt på katten för mycket. Det är viktigt att katten själv får gå omkring och nosa. Spendera den första tiden i lugn och ro med din katt genom att begränsa antalet besökare. Kom ihåg! En trygg katt blir en tillgiven katt!

För mer tips och råd läs HÄR!

Senast uppdaterad: 2020-02-25