Stoppa avelsplanen

Bilden föreställer katten Sune i sitt för alltid hem, adopterad från Kattfoten. Likt många andra katter började Sune sitt liv med sämre förutsättningar men tack vare katthemmet fick han en andra chans i livet. Om avelsplanen genomförs försvårar den arbetet för Sveriges katthem.

SKRIV PÅ OCH DELA – – – > namninsamling för att stoppa avelsplanen för svensk bondkatt (huskatt)

Lantrasföreningen Bondkatten vill införa en avelsplan för att bevara lantrasen Bondkatten som enligt föreningen ”lever under utrotningshot i sin uppkomstmiljö”. Men i själva verket skulle denna avelsplan riskera att skapa ännu fler hemlösa katter. Trots detta godkände Jordbruksverket planen den 16 december 2020. Vi vill få ett stopp på detta!

I avelsplanen blir det tydligt att katten endast ses som ett nyttodjur vilket medför en syn på katter som vi i många år arbetat för att lämna bakom oss. ”Svensk lantras håller på att utrotas till sin funktion”, skrivs det fram. Katten ses alltså som en funktionerande sak snarare än en kännande, medveten individ.

Hemlösa katter är ett av Sveriges största djurskyddsproblem. Enligt uppskattningar finns det runt 150 000 herrelösa katter i vårt land och nästan alla är huskatter. Vi tror dessutom att det finns ett stort mörkertal. I Sverige finns drygt 100 katthem och kattföreningar som alla drivs helt ideellt. För att ge hem åt alla hemlösa katter skulle vi rent matematiskt behöva över 2000 sådana organisationer.

En avelsplan skulle medföra lidande till fler katter och försvåra arbetet för katthemmen, som om det inte vore problematiskt nog som det är just nu. I avelsplanen skrivs det fram ”att låta fertila katter vistas utomhus är en förutsättning för lantrasens bevarande”. Detta går helt emot de nya föreskrifterna om att förhindra oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion av katter. ”Katter som inte är tänkta för avel bör kastreras eller avlivas”, här ges då en möjlighet att ta livet av katter om personer inte har råd eller vill kastrera dem. Detta är bara en av många oroliga saker som skrivs fram i avelsplanen.

Avelsplanen motarbetar åratal av arbete för kattens status och levnadsvillkor.

SKRIV PÅ OCH DELA – – – -> namninsamling för att stoppa avelsplanen för svensk bondkatt (huskatt)

För att läsa mer gå in på länken och filerna nedan:

Djurens rätt om kastrerade katter

Djurskyddet om avelsplanen