Älskade katter märker man

Kläder, skolväskor, cyklar, nycklar och mobiltelefoner är bara några exempel på vad som id-märks på alla möjliga sätten för att man ska kunna bevisa vem de tillhör och att de enkelt ska gå att återfås vid eventuell förlust eller stöld. Varför är det inte lika självklart att id-märka sin katt, sin älskade familjemedlem?

Katter som man så ofta släpper ut på fri tass så de kan ströva runt vart de än vill och kanske kommer vilse, varför är det inte lika viktigt att id-märka dem? Även innekatter kan lyckas smita ut och komma vilse, då kan en enkel ID-märkning hjälpa dem hem igen.

Det finns två sätt att id-märka en katt, med chip och med örontatuering. Örontatueringen börjar mer och mer väljas bort av veterinärer och kattägare eftersom den tyvärr allt för ofta blir oläslig med åren och att katten även behöver vara sövd vid ingreppet. Vi rekommenderar chipmärkning då det är ett enkelt ingrepp som kan liknas vid en vaccinering där katten får ett microchip i huden kring skulderbladen, det går på endast ett par sekunder och katten har sedan märkningen resten av livet. Chippet kan dock inte avläsas utan en chipläsare som finns hos veterinärer, polisen och hos oss på katthemmet.

Du får inte glömma att registrera din katt efter att ID-märkningen är gjord, annars är den helt bortkastad då det inte går att få tag på ägaruppgifterna på annat sätt. I dagsläget finns det tre register där ägarregistrering kan göras för katter – Jordbruksverket, Kattklubben SVERAK och Svenska Kennelklubben. Samtliga tar ut en engångskostnad för registreringen och du kan enkelt registrera online. Tänk på att det är du som ägare som ansvarar för själva registreringen och inte veterinären som utfört ID-märkningen, så dubbelkolla i registren så din katt är registrerad om du är osäker.

Med en id-märkt och registrerad katt finns det inga frågetecken om vem som äger katten, älskade katter märker man!Älskade katter märker man! var budskapet i en tidigare kampanj som fick nationell spridning och namnunderskrifterna från denna lämnades till ansvarige minister Eskil Erlandsson (C).

Senast uppdaterad: 20 maj, 2024

ÄGARREGISTER

Från och med 2023 är det lag på att din katt ska vara id-märkt och registrerad hos Jordbruksverket.

Vi rekommenderar även att du registrerar din katt hos SVERAKs nationella ID-register.

Försvunnen katt?

Ibland händer det som inte får hända – din katt smiter ut eller kommer inte hem efter sin utevistelse.
Alltför många kattägare ger upp för tidigt.  Det händer att katter återfinns först efter flera dagar-veckor-månader,  ja till och med efter flera år på vift.  Så sök aktivt – och fortsätt att leta!

VILSE.NU är en nationell databas där du kan söka efter din bortsprungna katt eller söka efter ägaren om du hittat en katt. Databasen är en del i SVEKATTs arbete för att minska antalet hemlösa katter.