Adoptera kattunge

Funderar du på att köpa kattunge finns det en del att tänka på innan du tar hem din nya familjemedlem.
För att kattungen ska få så bra förutsättningar som möjligt har vi samlat information som vi tycker är viktig att veta. Här kan du också läsa om vad vi ställer för krav på dig som köpare.
Läs även ”Om adoption” innan du kontaktar oss.

Kattunge som sällskap till äldre katt- ett vanligt misstag
Har du en seniorkatt hemma som du tycker behöver sällskap? Ett vanligt misstag är att direkt tänka ”KATTUNGE!” eftersom den äldre katten ”lättare kommer acceptera en yngre katt”. Det är okej, hundratals människor har gjort det misstaget så du slipper. Tänk på din seniorkatt som en 90-årig tant som bor hos dig. Är det rimligt att lämna en 5-åring hos denne som sällskap? Kommer tanten orka med ett barn som klänger, stör sömnrytmen och som vill leka hela dagen lång?
Överväg att köpa en katt över 5 år istället. Då har katten blivit vuxen och din senior håller tempot bättre.

Har jag tid och råd?
En leveransklar kattunge är ynka 14 veckor gammal. Hela sitt liv fram tills nu har kattungen bott tillsammans med sin mamma och sina kullsyskon. Arbetar du mycket eller långa dagar kommer kattungen spendera stor del av sin dag ensam. En kattunge behöver mycket närhet, bus och lek för att bli tillgiven. Att bli lämnad ensam 8 timmar om dagen är inte rättvist för katten. Arbetar du heltid eller reser mycket tycker vi att du ska titta på en äldre katt som har ett mindre behov av social kontakt alternativt köpa två kattungar.
Under rubriken tid bör det noteras att en katt lever i snitt 20 år. När du köpt en katt är det du som är ansvarig för att dessa 20 år blir bra för katten. Hur ser dina framtidsplaner ut? Vad händer med katten om du vill flytta eller resa?

Många människor har inte koll på vad en katt kostar. Alla katter behöver givetvis en kattlåda med spade och mat/vattenskål. Utöver det tillkommer kostnader som blötfoder, torrfoder och kattsand. Har du råd att betala specialkost om det skulle krävas?
Skulle din katt bli sjuk kan ett veterinärbesök fort bli dyrt. Du behöver ha en försäkring och gärna en buffert för oförutsedda händelser. Även innekatter kan drabbas av ohälsa så som förgiftning, diabetes, urinsten ect.

När kattungen anländer
Nu har du fått hem din efterlängtade kompis. Se med fördel till att det är lugnt runt omkring katten när du släpper ut den ur sin transportbur. Ett hus eller en lägenhet är mycket outforskad mark för en kattunge så begränsa ytan till ett rum eller två de första dagarna. Det gör att katten får möjlighet att lära känna dofter, ljud och yta.
Visa kattungen vart kattlådan finns och bestraffa aldrig en olycka utanför lådan. Visa vart matskålarna står och locka gärna fram kattungen med bus och kel.
Undvik att bära runt på kattungen för mycket. Det är viktigt att katten själv får gå omkring och nosa.
Spendera den första tiden i lugn och ro med din kattunge genom att begränsa antalet besökare.
Kom ihåg! En trygg katt blir en tillgiven katt!

Köpa kattunge av oss
Vi vill att du i vanlig ordning gör en intresseanmälan till oss.
Blir du aktuell som adoptör till en kattunge kommer vi att göra ett hembesök hos dig. Därefter får du möjlighet att hälsa på din kattunge och sedan tinga den för 500 kr.
Alla våra kattungar kostar 1600 kronor och då är dem grundvaccinerade, ID-märkta med chip, avmaskade och fria från övriga parasiter. Kastrering ingår i priset och sker vanligtvis när kattungen är 12 veckor. Ibland har vi anledning att skjuta på kastreringen tills katten blir äldre, då bokas en tid av oss i samråd med dig och vår veterinär.
Kastrering är obligatoriskt för våra katter.

Senast uppdaterad: 12 mars, 2023