Kanin

Innan man adopterar en kanin från oss vill vi att du läser igenom och är införstådd med våra tips och råd!

Boende

Att sätta kaniner i bur ger inte djuret ett bra liv eller förutsättningar att kunna röra sig så som dom behöver. Vårt standardkrav är minst 3kvm. Utöver det är det viktigt att kaninen varje dag även få röra sig fritt, frigående i hemmet eller i en större hage utöver sin eventuella inhägnad. De flesta funkar alldeles utmärkt att ha helt eller delvis frigående i hemmet. 

Sällskap

Kaniner är otroligt sociala djur & trivs i allra största grad bäst av att ha en artfrände. Därför adopterar vi i största mån ut kaniner till de som redan har en kanin hemma, två tillsammans, alternativt om ni tänkt skaffa en till inom snar framtid. .

Kost

Kaniner är känsliga djur, inte minst deras mage & tarmar. Rätt kost regelbundet är otroligt viktigt för att magen ska fungera. Det som kan hända annars är magstopp. Det är inte helt ovanligt hos kaniner och tillståndet är extremt akut. 

Vad ska en kanin äta?

  • Minst 80% hö & det ska alltid finnas fri tillgång till bra hö.
  • Bladgrönt av olika slag, örter, blad från fruktgrenar, viss ogräs samt blad från vissa obesprutade plantor är ett bra komplement till hö.
  • Pellets för kaniner ska ges Max 1-2 msk per dag till en kanin som väger runt 2kg. 

Ge aldrig en kanin foder som kanin-/gnagarblandningar av olika slag. Det resulterar i att kaninen oftast väljer ut de godaste i bladningen och gör att de får i sig alldeles för mycket fett och ensidig kost.

Frukt, knäckebröd, morötter och andra grönsaker är godis för kaniner. Oftast är det väldigt populärt men ska endast ges i mycket små mängder som godis någongång i veckan. 

Salt och mineralstenar ska INTE ges till kaniner. 

Nattavföring är en livsviktig del i kosten. Det är egenproducerad näring som kaninen äter direkt från analöppning. Det är mycket mjukare än kaninens vanliga pluttar och ser ut som små glansiga druvklaseliknande pluttar. Det kan tyckas äckligt att kaninen äter sin egen avföring. Men den innehåller extremt mycket vitaminer och näringsämnen. Kaniner lämnar dessa mjuka små ”högar” på golvet någon gång ibland men det brukar inte vara någon fara. Märker man att den inte äter sin nattavföring och bara lämnar den, bör man kolla upp varför. Får kaninen kanske för mycket annat gott så den prioriterar bort sin livsviktiga egenproducerade näring? 

Varför ska man kastrera en kanin? 

Honorna löper stor risk att utveckla cancer i livmodern. 60-80% av alla okastrerade honor efter 4 årsålder drabbas av detta. Dom blir även oftast precis som hanarna lugnare i sitt temperament och har det inte lika jobbigt men skendräktighet osv. Hanarna minskar risken att ”skvätta” och markera något enormt om man kastrerar dom. Vilket gör det betydligt lättare att få dom rumsrena. 

Utöver detta väljer vi också att kastrera våra djur för att det inte ska föröka sig, utan fokuserar på att ta hand om de djur som redan finns och behöver hjälp till bättre hem. 

Efter kastrering

När man kommer hem med sin kanin efter kastrering är det extremt viktigt att det får i sig mat ganska direkt. Vissa äter som vanligt, andra kan man behöva stödmata. Är kaninen inte så sugen på mat kan man prova ge en liten bit banan eller något annat de brukar gilla. Då kan aptiten komma i gång och de börjar äta hö som vanligt igen. Märker man att kaninen inte vill äta alls, måste man stödmata med Critical Care flera gånger per dygn tills den får tillbaka aptiten (se nedan).

Ring och rådfråga alltid med din veterinär efter operation/kastrering om kaninen inte börjar äta direkt. Ha alltid regelbunden uppsikt över kaninen dygnet efter operation. Även på natten.

Critical Care (CC):

Critical care är ett pulver som finns att köpa hos veterinär eller på nätet. Det är ett hö-pulver med extremt mycket näring. Detta pulver blandar man ut med vatten till en välling eller gröt. Man kan ge det via spruta i munnen till en kanin som är nedsatt, sjuk eller inte vill äta som normalt. Det är väldigt vanligt att man behöver stödmata en kanin några gånger efter kastrering innan magen kommer igång igen. 

En öppnad påse kan man förvara i frysen hemma så det alltid finns tillgänglig

Här kan du skicka in din intresseanmälan!

Senast uppdaterad: 9 september, 2021