Gnagare

Innan man adopterar en gnagare från oss vill vi att du läser igenom och är införstådd med våra tips och råd!

Boende

Marsvinens rörelsebehov är något mindre än kaninens. Men dom kräver berikning & aktivering i deras miljö. Som att kunna gömma sig, springa i tunnlar & gnaga på grenar. Dom ska precis som kaninerna ha tillgång till stort utrymme att röra på sig dagligen. 

Mindre djur som råttor, möss & hamstrar ska ha stora burar & utrymmen. Det ska vara en stimulerande miljö för den arten.

Utrymmet kan aldrig bli FÖR stort.

Sällskap

Marsvin ska alltid leva i par eller grupp. Även andra smådjur ska leva tillsammans med en artfrände bortsett från guldhamster som oftast blir aggressiva mot djur av samma art.

Kost

Hamstern ska ha fri tillgång till mat, helst pellets. Då vet man att det får i sig en fullvärdig näring & allt den behöver. Man kan ge hamstern små mängder, som godis, av grönsaker, frukt, ost & ägg.

En hamster hamstrar sin mat & gör sitt egna matförråd, oftast i någon gömma. Det är viktigt att kolla den maten regelbundet så den inte ruttnar & isåfall slänga den innan hamstern äter av det. 

Hamstrar ska INTE äta hö.

Tamråttor & möss ska äta pellets avsett för deras art. Utöver det äter dom små mängder av grönsaker, frukt, ost & ägg precis som hamstern.

Marsvin ska alltid ha tillgång till hö. Kosten för ett marsvin ska bestå av minst 80% hö. Cirka en matsked, fiberrik pellets varje dag samt en näve bladgrönt. Dom behöver varierat bladgrönt så som blast från olika rotfrukter, sallad som ruccola & olika örter. Undvik att ge frukt & annat som innehållet mycket socker. På sommaren kan man ge gräs, löv från fruktträd samt maskrosblad. 

Viktigt att tänka på med marsvin är att dom inte kan producera C-vitamin själva. Endel får dom i sig via grönt. Men det enklaste sättet att veta att dom får i sig tillräckligt med C-vitamin är att ge sådana droppar direkt i munnen. 

Marsvin ska INTE ha salt & mineralsten.

Här kan du skicka in din intresseanmälan!

Senast uppdaterad: 9 september, 2021