Har din hund eller katt försvunnit?

Om din hund/katt har försvunnit finns det flera olika saker du kan göra för att agera: 

  • Sätt upp lappar på anslagstavlor och i lokala affärer, på lyktstolpar (lapp i plastficka och tejpa eller använd buntband), och lägg lappar i grannarnas brevlådor.
  • Knacka på hos grannarna, för att ALLA grannar ska kolla att djuret inte blivit instängt. Tyvärr händer det inte alltför sällan, att djur har dött en utdragen och plågsam död p g a att de varit instängda. Det får inte hända!
  • Annonsera på internet; Facebook, Blocket, och olika forum, t ex ”Upphittade och försvunna djur i Karlstad/Grums/Forshaga/Kil: https://www.facebook.com/groups/267297000108485/. Allmänheten är fantastiskt hjälpsam vad gäller spridning av efterlysningar, och många gånger är det t ex delningar på Facebook som gör att en efterlysning får ett lyckligt slut.
  • Annonsera i lokaltidningarna (NWT, VF m.fl.). Även de lokala gratistidningarna som delas ut till alla hushåll i området är suveräna att använda för att efterlysa sitt djur. Alla prenumererar inte på en tidning, och alla har inte Facebook eller dator, men alla får gratistidningen! (Ex GV-nytt som täcker Grums-Vålberg, eller Forshaga/Deje-bladet).
  • Ring polisen och anmäl att ditt djur försvunnit.
  • Kontakta de lokala djurhemmen för att se om de fått in ett djur som matchar din efterlysning.
  • Var ute och leta- ofta! Ropa djurets namn. Det kan kännas mycket tröstlöst att göra det när man gång efter annan inte ser sitt djur. Men OM det sitter gömt någonstans, kan din återkommande röst vara det som gör att ditt djur inte lämnar området. Var ute och ropa sent på kvällen då det är lite lugnare och tystare ute. Även om du inte ser ditt djur, fortsätt ropa så att din röst hörs i området.
  • Om din hund/katt är ID-märkt- kolla att den även är registrerad på dig som ägare. Det gör du antingen genom att ringa Svenska Kennelklubben och/eller Sverak eller gå in på deras respektive hemsidor och sök på ID-numret själv. Då ser du om djuret är registrerat på dig samt om dina kontaktuppgifter är offentliga och uppdaterade. Det är mycket viktigt att det går att få tag på dig som ägare snabbt, om djuret i värsta fall hittas skadat.
  • Ring djursjukhusen för att höra om de fått in något djur som kan vara ditt. Även om djuret är ID-märkt, kan det många gånger vara svårt att tyda märkningen. Och i värsta fall kan djuret vara skadat på ett sätt som gör att det inte går att läsa tatueringen.
  • Om tiden går, sätt upp nya lappar, annonsera igen. Kolla upphittade djur nationellt.

Och slutligen en uppmaning till alla: stäng ALDRIG dörren till ett förråd, uthus, garage eller liknande utan att ni har kollat så att inget djur (oftast katt) sprungit in och gömt sig där. Detta är ju framförallt viktigt om dörrarna till detta utrymme inte kommer att öppnas på några dagar! Djuret går en långsam och fruktansvärd död till mötes om det blir instängt utan tillgång till varken mat eller vatten.

Vi vill ha fler lyckliga slut, fler lyckliga återföreningar! Och om vi alla hjälps åt att både anamma och sprida denna information vidare, så kommer vi med all säkerhet tillsammans rädda ännu fler liv! Tack!

Senast uppdaterad: 9 april, 2020