Har du hittat en katt som verkar övergiven/vilsen?

Om du har sett eller hittat en katt som du tror är hemlös eller bortsprungen är det viktigt att du följer följande råd – se nedan. Vi ber dig vänligen:

 • Börja inte att mata en katt som du inte är säker på är hemlös! Katter flyttar gärna dit matsedeln är godast. Rent vatten kan dock ställas ut från första dagen, speciellt när det är varmt eller mycket kallt ute.
 • Först och främst; kontrollera om katten är ID-märkt med en tatuering i vänster öra. Om den är det, försök tyda märkningen. Om tatueringen är svår att läsa, försök att tyda den genom att lysa med en ficklampa från örats pälssida och framåt. ID-numret läses från örats rot ut mot örontippen. Kan man inte tyda den, kan man få hjälp med detta på veterinärklinikerna. Där kan man även få hjälp att kontrollera om katten är chipmärkt. Du kan själv kolla upp ID-märkningen på www.skk.se eller www.sverak.se. Om det är någon siffra eller bokstav som du har svårt att tyda i örat på katten kan du skriva * istället för det tecknet i sökningen. Om du hittar en matchning kan du kontakta ägaren direkt, om ägaren valt att publicera sina kontaktuppgifter på sidorna ovan – i annat fall kan du kontakta SKK/SVERAK på deras telefontider.
 • Fråga grannarna om de vet var katten kan höra hemma.
 • Det är bra om man kan sätta på katten ett halsband med resår, med en meddelandedosa för att se om någon ägare hör av sig.
 • Lägg upp en efterlysning på Facebook. Det finns bland andra sidan ”Upphittade och försvunna djur; Grums/Karlstad/Forshaga/Kil med omnejd”
 • Sätt upp lappar i affärer, trappuppgångar och andra lämpliga ställen om att du söker ägare till katten, gärna med foto.
 • Ring polisen– telefonnummer 114 14, och uppge att du observerat en herrelös katt. Ge dem så mycket uppgifter om katten du har; färg, skador, karaktär, halsband, ca. ålder, datum och plats där den hittades, ditt namn, adress och telefonnummer.
 • Ring till Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer på telefonnummer 010-224 71 20 , och anmäl att du observerat  en herrelös katt. Är katten skadad eller sjuk, är det av yttersta vikt att den snabbt får vård!
 • Ring till oss och tala om att du har sett en katt som verkar övergiven eller vilse, vi försöker alltid att hjälpa till! Telefonnummer till vårt djurhem: 072- 520 00 28. Om du inte får tag på oss via telefon, skicka oss ett email på kontakt@djurskyddetkarlstad.se!
 • Ring gärna och anmäl ärendet till övriga, närliggande djurskyddsföreningar t.ex. Djurskyddet Norra Värmland, Djurskyddet Westra Wermland Arvika, Djurskyddet Kristinehamn och Djurskyddet Säffle-Åmål. Kontaktuppgifter till dessa föreningar finns på Djurskyddet Sveriges hemsida: https://www.djurskyddet.se/kontakt/foreningar/varmland/
 • Snälla du- om katten ser ut att behöva hjälp- ta hand om katten tillsvidare på bästa sätt. Kan du inte ha den inomhus hoppas vi att någon av dina vänner kan hjälpa till. Om även detta skulle vara omöjligt hoppas vi att du trots allt kan mata katten (om du etablerat att katten är hemlös/bortsprungen), samt ordna med ett litet krypin där den kan sova och få lite värme.
 • Glöm inte att kontakta oss och meddela att katten kommit tillrätta!

Senast uppdaterad: 3 juni, 2020