Tips och råd om katter

När du skaffar en katt – eller flera

Har du haft eller har katt sedan tidigare – ja, då vet du det mesta. Många vill helst ha en kattunge, men det är faktiskt lite grymt att ta en liten kattunge eller ungkatt och låta den vara ensam under dagarna när du jobbar eller är i skolan. Vi rekommenderar i sådana fall att man tar två kattungar/ungkatter som kan leka och ha sällskap av varandra. Det är bra på många vis, till exempel kostar det ungefär lika mycket med mat och sand. Har man en ensam katt blir det ofta mycket mat över som man måste kasta.

En del äldre katter kan tycka att det är rätt skönt att vara ensam katt i sitt hus, men de flesta gillar sällskap. De katter vi tar hand om och placerar vidare är ofta ungkatter på cirka 1-3 år. De är då fortfarande lekfulla och gillar sällskap av andra katter.

När du tar hem katten till dig och eventuellt till den katt du redan har, tänk på att du måste han gott om tid att ägna dig åt katten/katterna. Du måste finnas till hands och visa det nya hemmet, vart kisslådan finns osv. Men träng dig inte på katten! Låt den få tid att själv undersöka hemmet, välja sovplats osv. Bli inte besviken om den inte genast vill bli gosad med. Katter är faktiskt, precis som människor, individer och fungerar på olika sätt.

Umgänge

Katter går inte att uppfostra på samma sätt som hundar, men man kan lära dem en hel del om man har tålamod. Ett bra sätt att handskas med en lite rädd och ängslig katt är att sätta sig på golvet och kommunicera lugnt och försiktigt med den. Sänk blicken och stirra inte in i ögonen på den! Du kan också göra på katters vis för att visa att du är vänligt sinnad: blinka långsamt och gäspa.

Det är också viktigt att leka med den. Du kan själv göra enkla leksaker åt katten och dessutom finns det massor med kattleksaker att köpa. Men inte alla är bra. Se till att de är stadiga och plocka bort dem om katten har haft sönder dem. Katter ska inte heller ha snören och liknande när de är ensamma. De kan svälja ned det och fastnar ett snöre i tarmarna vill det till att du har en bra försäkring!

Mathållning

Alla katter ska ha tillgång till friskt vatten – byt minst en gång per dag. De flesta äter både torrfoder och mjukmat. Torrfoder som du köper i Djuraffären har en bra sammansättning av näringsämnen, vitaminer och mineraler. Förr fick hankatter ofta njur- och urinvägsproblem av torrfodret, men nu är fodret av alla kända märken så väl komponerat att risken är minimal om det bara finns tillräckligt med friskt vatten.

De flesta av dagens katter tål inte mjölk så bra. Däremot kan man ge dem en blandning av laktosfri, hälften grädde, hälften mjölk som extra godis någon gång eller om katten är lite tunn och har dålig aptit.

Det finns massor med mjukmat på burk och i påsar. Köttfärs, kokt fisk och färsk strömming brukar vara populär festmat. Till en vuxen katt kan det räcka med mjukmat en gång om dagen men blötmat är att föredra. Kattungar ska ha mat flera gånger om dagen. När du tar en katt genom oss får du veta allt om vad katten gillar att äta och vad den har för vanor och behov i övrigt.

Till sist det mest självklara

Katter, som inte hålls som avelskatt, ska vara kastrerade (det kan man göra från cirka 6 månaders ålder), id-märkta och ordentligt vaccinerade.

Och glöm inte att registrera din katt hos Svenska Kennelklubben, annars är det inte så stor vits med märkningen. www.skk.se

Senast uppdaterad: 22 mars, 2019