Varför och hur kommer katterna till oss?

Det finns olika orsaker till att vi måste ta hand om katter på Katthemmet:

  • Kattägare har lämnat/övergett sina katter.
  • Kattägare som inte inser betydelsen av att kastrera de katter som får gå ut, vilket kan resultera i många oönskade kattkullar. Klicka här för bildinfo.
  • Katter har på egen hand gett sig ut på äventyr och när det blir vinter och kallt har de svårt att livnära sig och att hitta hem.
  • Kattsamlare kan, eller tillåts inte, ha för många husdjur.
  • Kattmammor blir skjutna och deras ungar lämnas övergivna.
  • Vanvård av katter.
  • Kattägare har blivit sjuka och har inte möjlighet att ta hand om sitt husdjur.
  • Katter kan även komma in från dödsbon, via länsstyrelsen.

I mån av plats kan vi även ta emot katter för omplacering, mot en avgift på 500 kr. De måste då vara kastrerade, märkta och vaccinerade.

Katter som far illa

När djurvänliga människor upptäcker katter som far illa ska de ta kontakt med länsstyrelsen eller polisen, och om det är möjligt fångas katterna in och tas om hand bl.a. på vårt katthem. Den första tiden placeras de i karantän för att avmaskas, vaccineras mm och därmed hindra smittspridning.

Man kan också kontakta oss för stöd och råd men vi måste därefter hänvisa vidare till länsstyrelsen eller polisen.

Vilda eller hemlösa katter

Ofta hör man folk säga att “det går en vildkatt här i området”. Men det finns i ordets egentliga mening inga vildkatter i Sverige. Däremot många som blivit hemlösa och förvildade. Det kan vara så illa att en okastrerad katthona av en eller annan anledning kommit bort från det ursprungliga hemmet och parat sig med en okastrerad, hane som ägaren låter gå ute helt fritt.

De kattungar som honan då föder blir mer eller mindre förvildade om de inte får uppleva någon bra mänsklig kontakt. Blir de ungarna i sin tur vuxna och parar sig, ja då har vi strax en population förvildade katter som är svåra att ta om hand och fostra till huskatter. Enda riktigt goda chansen är om man får tag på en kull ungar medan de är små. Problemet är då mamman. All god katthållning säger att kattungarna ska vara med sin mamma i minst 12 veckor. Tar man hand om både mamma och ungar, krävs ett engagerat arbete med ungarna om de ska våga lita på människan i stället för sin rädda mamma. Det kan vara bra att skilja ungarna från modern så fort de är tillräckligt stora. Rådgör alltid med personal på ett katthem om du själv hamnar i situationen att ta hand om ett sådant här fall!

De katter vi tror är vildkatter har i regel någon gång haft ett hem. Okastrerade hannar beger sig ofta hemifrån när de blir könsmogna. Ibland går de så långt att de inte hittar hem efter sin friarstråt. Men oftare handlar det om att de katter som verkar hemlösa har haft ett hem där de inte trivts. Det kan vara att det finns för många katter där, eller att ägaren inte behandlar sin katt på ett bra sätt. Det kan vara så enkelt att kattägaren inte satt sig in i en katts behov och inte tar sig tid med den, kanske låter den vara ute hela dagar eller hela nätter.

Se till att ha uppsikt över din katt. Bor du så bra till att den kan vara ute på egen hand, då ska den självklart vara kastrerad. Se till att den kan komma in när den vill, antingen genom kattlucka eller genom att du finns i närheten och öppnar för den!

Senast uppdaterad: 1 januari, 2023

Djur som far illa

Om du tror att ett djur far illa, ring till Länsstyrelsens djurskyddsnr 010-225 30 30, kl 9–12, eller mejla djurskydd.jamtland@

lansstyrelsen.se

Vid akuta djurskyddsärenden kvällar, nätter och helger, ring polisen 114 14

 

Ang. fåglar och mindre, vilda djur

Kontakta: viltrehabiliterare Elsa Grenholm, Hägra, Dvärsätt, 0640-180 43, elsa.grenholm@telia.com

Ingalill Runesson, Duvberg, Sveg, 070-539 42 84

Registrera din katt

www.djurid.se
SKK:s Ägarregister