Tips & råd

Tänk efter innan du skaffar ett djur!

Du måste kunna svara obetingat ja på frågorna:

  • Har du tid att ha ett djur?
  • Har du plats?
  • Har du råd?

Kan du inte det, avstå då från att skaffa djur.

Lämna inte ditt djur utan tillsyn i bilen på sommaren!

Bilens innertemperatur stiger snabbt och påverkas obetydligt av öppna fönster och/eller baklucka. Skugga blir sol snabbare än du anar. Kontakta alltid polisen om du ser ett djur som far illa. Med en utetemperatur på 25° C och sol blir det fort 50° C eller mer inne i bilen beroende på tidpunkt!

Råkar du skada eller döda ett djur i trafiken är du skyldig att meddela polisen. Du ska också märka ut olycksplatsen så exakt du kan. Speciella märkremsor finns bl.a. på Bilprovningen.

Håll utkik efter gammal taggtråd, fårstängsel, fiskelinor och plast som ligger och skräpar i naturen – vilt, och även tamdjur, kan skadas av detta.

Tänk också på att inte slänga t ex aluminiumburkar och metallkapsyler som kan hamna på åkrarna. De kommer lätt med i ensilaget som skördas och förstör kornas magar. Korna måste avlivas efter mycket stort lidande.

Ta inte hem ”övergivna” djurungar – det är sällan de verkligen är övergivna! Om du tror att du har hittat en föräldralös djurunge – mamman t ex trafikdödad – ta den inte med dig, utan kontakta polisen på tel. 114 14 när det gäller större djur av statens vilt, t ex älg och rådjur.

Senast uppdaterad: 23 juni, 2022

Djur som far illa

Om du tror att ett djur far illa, ring till Länsstyrelsens djurskyddsnr 010-225 30 30, kl 9–12, eller mejla djurskydd.jamtland@
lansstyrelsen.se
. Vid akuta djurskyddsärenden kvällar, nätter och helger, ring polisen 114 14

Ang. fåglar och mindre, vilda djur

(statens vilt)

Kontakta:

Elsa Grenholm, Hägra, Dvärsätt, 073-072 43 87  elsa.grenholm@telia.com

Ingalill Runesson, Duvberg, 070-539 42 84, 073-083 34 39