Hjälp djuren som flyr från Ukraina – swisha en gåva

Rädd hund som gömmer sig

Rysslands invasion i Ukraina drabbar inte bara människor utan också djur. Hundratusentals människor flyr nu landet och många har med sig sina husdjur. Dessa djur behöver veterinärundersökas och vaccineras. Vissa djur kan behöva en plats på en karantänstation. Djuren som är kvar i Ukraina drabbas också väldigt hårt av kriget.  

Vi har därför startat en insamling genom oss. Insamlingen har pågått sedan 28 februari 2022.

Gör så här för att bidra till insamlingen:
Swisha en gåva till nummer 90 01 066 och märk gåvan med UKRAINA.

Har du inte Swish går det också bra att sätta in gåvan på vårt PlusGiro 90 01 06-6 och märka gåvan med UKRAINA.

Vi skickar insamlade medel vidare till systerorganisationer som finns på plats i Ukraina och i närliggande länder. Vår europeiska paraplyorganisation Eurogroup for Animals har en särskild Ukrainakoordinator som hjälper oss att hitta organisationer som vi för gåvorna vidare till. På Eurogroup for Animals hemsida har de även sammanställt en lista med organisationer som hjälper Ukrainas djur.

Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter när du stödjer oss med gåvor på djurskyddet.se/integritetspolicy

Insamlingen har hittills samlat in 1 514 031 kr (tom 31 mars 2024), vilket är helt fantastiskt! Stort tack till alla som bidrar med gåvor.

Utöver dessa insamlade pengar från privatpersoner och företag har Djurskyddet Sverige skänkt 100 000 kr till stöd för djuren i och på flykt från Ukraina. Vårt bidrag har gått till organisationen Animal Help Zhytomyr, mer information finns nedan.

Till dessa organisationer har vi skänkt pengar vidare (uppdaterat 8 april 2024):

 • Organisationen Viva Foundation har fått € 20.000. De finns i Polen och hjälper flyktingar med djur. De har även evakuerat djur från Ukraina samt transporterar in foder och förnödenheter till Ukraina.

 • Organisationen Four Paws har fått € 20.000. Det är en djurskyddsorganisation som var verksamma i Ukraina redan innan kriget. På plats i Ukraina har de ett Stray Animal Care Team sedan 10 år tillbaka som hjälper hemlösa hundar och katter. De driver även ett djurhem för björnar, BEAR SANCTUARY Domazhyr, där de tar hand om björnar som räddats från hemska förhållanden. Båda dessa verksamheter har fått anpassa sig till den nuvarande situationen, men kännedomen om landet och kontakterna de har med lokala organisationer och djurhem gör att hjälpen kan komma till rätt ställen. Tillsammans med andra organisationer bygger Four Paws nu upp en verksamhet för att kunna skicka hjälp direkt till djurhem i Ukraina. 

 • Organisationen Casa lui Patrocle NGO har fått € 20.000. Det är en rumänsk djurskyddsorganisation som just nu har ett team i Siret, vid rumänsk-ukrainska gränsen. Där arbetar de särskilt med att hjälpa husdjur (katter och hundar) som är på flykt tillsammans med sina ägare. Casa lui Patrocele ser till att djuren får mat, mediciner och transportburar. De arbetar också med att söka husdjursvänligt boende, vaccinering och hjälper till med europeiska pass. Förutom arbetet vid gränsen gör de också insatser för att rädda andra djur. De har räddat hästar, åsnor och djur från ukrainska djurparker. De har bland annat räddat två lejon som inom kort ska få fortsätta sina liv i en fristad för lejon i Sydafrika.

 • Organisationen Deutscher Tierschutzbund har fått € 20.000. Det är en tysk djur- och naturskyddsorganisation, en av Europas äldsta. De finns nu på plats vid gränsen mellan Polen och Ukraina där de satt upp ett läger för att hjälpa människor på flykt med sina djur. Till och med 28/3 hade de hjälpt över 2.000 djur som kommit till lägret. Deutscher Tierschutzbund drev även ett djurhem för övergivna hundar och katter på plats i Odessa redan innan krigets utbrott. Alla dessa djur är nu evakuerade till Tyskland men personal finns fortfarande kvar eftersom alla inte ville lämna Ukraina. Nu fortsätter kvarvarande personal sitt arbete genom att ge mat till djur vars ägare var tvungna att fly och lämna kvar sina djur. De genomför också ett kastreringsprojekt för övergivna katter eftersom de befarar en stor ökning av hemlösa katter.

 • Djurhemmet i Korabiewice i Polen som drivs av organisationen Viva Foundation har fått € 10.000. På djurhemmet tas alla möjliga djur om hand och de har funnits sedan 2012. Sedan krigets start har de haft en ökad tillströmning av förfrågningar om omhändertagande av övergivna husdjur från Ukraina. De har tagit emot över 100 hundar och vill gärna hjälpa ännu fler. För att kunna göra det behöver de rent praktiskt bygga ut och ha fler medarbetare på plats.

 • Organisationen GATO i Litauen har fått € 5.000 (21.521 SEK). De har tagit emot drygt 40 katter och ett antal hundar som kommit från Ukraina. Det är kostsamt att ta hand om och vårda dessa djur som behöver bland annat vaccinationer och id-märkning. Det har även visat sig att flera av djuren är sjuka och behöver långvarig veterinärvård. GATO har även efterfrågat stöd för att kunna kastrera katter.

 • Plattformen UPAW får € 8.000. UPAW är ett samarbete mellan flera djurskyddsorganisationer och initierades av FOUR PAWS. Via en plattform på Internet kan de som behöver hjälp beskriva vad de behöver samt vilka djur de har. Under perioden mars till augusti har UPAW skickat 842 ton djurfoder till djur i nöd. Alla djur som behöver hjälp får det – i den här tragiska situationen är alla djur likvärdiga och lika hungriga. Den 25/1 2023 skickade vi ytterligare € 8.949 vidare från vår insamling till UPAW (100.000 SEK).

 • Organisationen Animal Help Zhytomyr har fått € 9.095 (100.000 SEK). Organisationen består av en grupp volontärer i staden Zhytomyr, en stad som har fått ta emot väldigt många människor som flyr tillsammans med sina djur. Animal Help koordinerar hjälp för djuren som är på flykt eller som är övergivna. De samarbetar med såväl privata som kommunala djurkliniker, bland annat med kastreringsprojekt. Den 2/4 2024 skickade vi ytterligare € 3.019,94 (35.135 SEK) vidare från vår insamling till Animal Help Zhytomyr. Pengarna kommer främst att användas till vaccinering och kastrering av övergivna djur, samt foder.
 • Organisationen UAnimals har fått € 10.000 (120.089 SEK). Organisationen har varit verksamma i Ukraina sen 2016. Sen krigets utbrott har de haft fokus på att hjälpa djur på plats med foder och medicin samt att evakuera djur från krigzoner. Den 8/2 2024 skickade vi ytterligare
  € 3.479,45 (39.925 SEK) vidare från vår insamling till UAnimals.

 • Organisationen NGO Zhyttya har fått € 5.315 (63.595 SEK). Volontärer från organisationen jobbar på plats i Cherkasyregionen med att ta hand om, utfordra och på andra sätt hjälpa djur och djurägare som drabbats av kriget. De har bett om hjälp med medel för foder och veterinärmedicinskt material som t ex anti-parasit behandling.

 • Organisationen Promyn Myloserdya har fått € 5.315 (63.595 SEK). Organisationen jobbar vid frontlinjen i Kup’yansk i Kharkivregionen. De utfordrar djur, genomför steriliseringsprojekt och söker efter ägare till övergivna djur. De har ett specifikt behov av medel för sterilisering samt vaccinationer.