Förbundsstyrelse

Senast uppdaterad: 10 mars, 2021

Linda Maria Vonstad

Förbundsordförande

Telefon
072-85 87 205

E-post
lindamaria.vonstad@djurskyddet.se

Hjärtefrågor Göra skillnad för många djur. Och den stora skillnaden gör vi tillsammans.

Sysselsättning Efter att i många år arbetat med djurfrågor och djurskydd som tjänsteman på kommun, jordbruksverk och djurskyddsmyndighet arbetar jag numera med hälsoskyddsfrågor i en större kommun. Använder en stor del av min fritid åt föreningslivet och då med extra känsla för Djurskyddet.

Djurintresse Djur generellt och djur har ju fyllt både min arbetstid och fritid förut. Har varit aktiv inom bruks- och lydnad för hund med god framgång om jag får säga det själv.

Sällskapsdjur Mina husdjur begränsas just nu till två katter av blandras som båda är svarta med gula ögon. Tyson och Bengtsson kan de mest roliga, konstiga och avancerade tricken – för med positiv förstärkning kan de göra nästan vad som helst.

Catarina Niklasson Schöön

Vice förbundsordförande

Telefon

E-post
catarina.niklassonschoon@djurskyddet.se

Hjärtefrågor: Den svenska djurskyddslagen måste bli betydligt bättre, tydligare och kraftfullare. Djur är levande och kännande varelser som, precis som människor, måste skyddas av lagen. Lagar måste medge att människor som utsätter djur för djurplågeri döms till avsevärt högre och mer kännbara straff än vad som sker idag.

Sysselsättning: Överstelöjtnant inom armén. Jag har i hela mitt yrkesliv arbetat i Försvarsmakten i olika befattningar såsom pluton- och kompanichef, enhetschef och som lärare vid olika militära skolor. För närvarande tjänstgör jag vid Försvarshögskolan i Stockholm. Jag är sedan 10 år tillbaka ordförande för Kattfotens katthem i Halmstad.

Djurintresse: Jag har så länge jag kan minnas värnat om alla djurs väl och ve. Jag är uppvuxen på en gård på landet, så min empati för djur grundades där i barndomen. Jag tar oerhört illa vid mig när djur far illa.

Sällskapsdjur: Vi har två gamla “kattgubbar”, hittekatten Räv, 12 år, och Picasso, snart 17 år.

Kerstin Linde

Ledamot & kassör

Telefon

E-post
kerstin.linde@djurskyddet.se

Hjärtefrågor: Vill aktivt medverka till att att alla djurvisas respekt och får ett så bra liv som möjligt.

Sysselsättning: Nybliven pensionär efter att i många år ha arbetat med ideella organisationer, främst deras ekonomi och organisationsfrågor, men även en hel del påverkansarbete. På fritiden är jag ordförande i Djurskyddet Karlshamn och även politiskt aktiv inom kommunen. 

Djurintresse: Är uppväxt på landet på en mindre gård med närheten till djur och har alltid varit en självklarhet. Intresset att hjälpa djur av alla de slag började tidigt.

Sällskapsdjur: Har i dag två hanhundar, en Cane Corso, Loke 9 år som varit hos oss i 8 år Den andre är en Napolitansk Mastiff, Hooch 7,5 år . Hooch kom till oss när han var nästan 1 år. Nu har de med råg växt ur den så kallade “slyngelåldern”.  I familjen finns också två katter,  Busan ca 6 år och Kurre närmare 3 år (tror vi). Det går jätte bra med hundarna och katterna tillsammans. Alla fem djuren är av någon anledning kommit till oss genom omplacering eller varit hemlösa.

Gunnela Ståhle

Ledamot

Telefon

E-post
gunnela.stahle@djurskyddet.se

Hjärtefrågor: Omsorg om våra livsmedelsproducerande djur. Det handlar om många djur och det är viktigt att skyddet av dessa förbättras och inte försämras genom prispressen från marknaden och ökad global handel. Sverige måste vara föregångsland, för att därigenom driva på för ett bättre djurskydd inom EU. På det sättet kan vi också påverka det internationella djurskyddet.

Sysselsättning: Samhällsdebattör kring djurskydd, konsumentfrågor och hållbarhet genom bland annat min blogg sedan 2006, Facebook och Twitter. Ordförande i Vi Konsumenter, hedersledamot i KSLA och hedersdoktor vid SLU. Driver debatt tillsammans med Sveriges Konsumenter, Konsumentföreningen Stockholm, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och det organiserade djurskyddet.

Djurintresse: Som hundägare i många år och också ha ridit i många år är hundar och hästar alltid underbara djur. Men som husdjursagronom ligger intresset främst hos lantbrukets djur och då gärna grisar som är intressanta djur, som förtjänar ett bättre liv.

Sällskapsdjur: Jag förlorade min älskade stora pudeltik i januari 2015 efter elva år. Sedan dess har jag känt mig halv och hoppas nu på ny valp.

Foto: Maja Brand

Linnea Stålhandske

Ledamot

Telefon

E-post
linnea.stalhandske@djurskyddet.se

Hjärtefrågor: Att Sverige behåller ett starkt djurskydd, både i lagstiftning och i praktiken. Jag vill arbeta för att kunskapen om, och förståelsen för djur ökar i samhället så att djur slipper fara illa på grund av missförstånd och traditioner i vår kultur.

Sysselsättning: Skadechef inom affärsområdet sällskapsdjur på Sveland Djurförsäkringar.

Djurintresse: Jag har ett brett djurintresse och bryr mig om alla djur, men har störst kunskap om tamdjur. Jag har svårt för att välja ut ett djurslag som ligger mig närmre om hjärtat än något annat. Jag har varit djurskötare av grisar, kor och strutsar samt arbetat på slakteri. Men på fritiden ägnar jag mig åt våra sällskapsdjur.

Sällskapsdjur: I min familj lever två hundar, två katter och höns.

Owe Sandström

Ledamot

Telefon

E-post
owe.sandstrom@djurskyddet.se

Hjärtefrågor: Förmedla kunskap om allt som växer och lever på vår planet till nästa generation.

Sysselsättning: Zoolog, biolog och etolog. Är bland annat ansvarig zoolog för Fjärilshuset i Hagaparken i Stockholm. Arbetar också som safariguide i Kenya, Ecuador och Galapagos några gånger om året och som regissör och showdesigner för Stockholm International Horse Show.

Djurintresse: Hela djurriket Animalia.

Sällskapsdjur: Har haft allt från ormar till papegojor och hundar. Just nu har jag inga sällskapsdjur på grund av min arbetssituation och mycket resande.

Sofia Arkelsten

Ledamot

Telefon

E-post
sofia.arkelsten@djurskyddet.se

Sofia är riksdagsledamot för Moderaterna. Hon har varit förtroendevald sedan 1998 och bland annat varit lokalpolitiker i Stockholm och suttit i Miljö- och hälsoskyddsnämnden. 2006 valdes Sofia in i Sveriges riksdag och tjänstgjorde i Miljö- och jordbruksutskottet och EU-nämnden. 2010 till 2012 var Sofia partisekreterare för Nya Moderaterna. 2012-2014 ordförande i Utrikesutskottet och är kvar i det utskottet sedan valet 2014. Ansvarar bland annat för bistånd och klimat. Tidigare arbeten är som jurist på Svensk Handel och informationschef på ICA Sverige. Sofia är gift, har en dotter och en hund och bor i Stockholm. Intresset för djur och natur har varit en av drivkrafterna till det politiska engagemanget. Hon har skrivit riksdagsmotioner om förbud för vilda djur på cirkus, grisars utevistelse, förbud mot bågjakt och djurskyddspoliser. Sofia säger: ”De flesta politiker vill såklart rädda världen, även om det skiljer på hur det ska gå till.”

Foto: Maja Brand

Stina Näsström

Ledamot

Telefon

E-post
stina.nasstrom@djurskyddet.se

Hjärtefrågor: Djur ska främst hållas på djurens villkor. Vi måste anpassa djurhållningen utifrån deras behov och inte tvinga dem att anpassa sig till oss i så stor utsträckning som idag. Varje enskilt djur har ett värde och de ska ges bästa möjliga förutsättningar att må bra under hela sitt liv. Tillsammans kan vi arbeta för målet att förbättra djurhållningen i stort, både i Sverige och internationellt.

Sysselsättning: Biolog med specialområde djurskydd, etologi och djurvälfärd hos tama djur. Har arbetat som djurskötare inom diverse djurhållningar under många år. Arbetar sedan 2010 som djurskyddskontrollant på Länsstyrelsen.

Djurintresse: Alla djurslag, stora som små. Inom djurskyddsområdet engagerar livsmedelsproducerandedjur, försöksdjur, kaniner och herrelösa katter mig dock lite extra.

Sällskapsdjur: Hittekatten Alice, fyra jämtgetter, fyra får av blandade raser, ett gäng gotlandshöns med sin tupp och två kaniner.

Foto: Maja Brand

Lina Göransson

Ledamot

Telefon

E-post
lina.goransson@djurskyddet.se

Hjärtefrågor: Omsorg om djuren inom livsmedelsproduktionen, där individperspektivet ofta går förlorat jämte ekonomi och konkurrenskraft. Hur vi håller och behandlar dem, men också hur vi ser på och pratar om dem. Varje individ ska behandlas med respekt, oavsett deras av människans tillskrivna syfte.

Sysselsättning: Har tidigare arbetat som distriktsveterinär. Numera är jag doktorand vid Sveriges Lantbruksuniveristet (SLU), och arbetar med ekologiska höns och kycklingar med fokus på utevistelse. Parallellt går jag en specialistutbildning för veterinärer med inriktning djurvälfärd, etik och lagstiftning.

Djurintresse: Uppvuxen på en mjölkgård och bestämde mig redan som liten för att bli veterinär. Trodde att jag skulle bli först smådjurs- och sen hästveterinär, men insåg till slut att det är kor och grisar, och nu även höns och kycklingar, som ligger mig närmast hjärtat.

Djur: Champ (även kallad Champinjonen) är en foxhoundblandning och en fantastisk äldre herre som nyligen flyttat hem till oss.

Förbundsstyrelsens arbete

Styrelsen väljs på stämman av representanter för lokalföreningarna. Mellan stämmorna är det styrelsen som fattar beslut för det löpande arbetet i Djurskyddet Sverige. Här kan du läsa mer om vad förbundsstyrelsen gör.

Valberedning

Lars Holmberg (Djurskyddet Djurvännerna i Stockholm)
Barbro Palm (Djurskyddet Kristinehamn)
Björn Dahlén (Djurskyddet Kronoberg)
Ersättare: Terese Askerstedt (Djurskyddet Strängnäs)
Kontakt: valberedningen@djurskyddet.se