Bli volontär

Djurskyddet Sveriges ungefär 40 lokalföreningar driver ett hårt arbete med att ta hand om hemlösa djur och sprida kunskap om djurskyddsfrågor. De flesta av föreningarna drivs helt ideellt och därför är behovet av volontärer stort. De föreningar som har djurhem behöver hjälp med olika arbetsuppgifter som förekommer på ett djurhem – alltifrån att ta hand om djuren till att städa och planera loppisar.

Vill du engagera dig i en av våra lokalföreningar? Föreningarnas behov ser olika ut, så ta kontakt med den förening som finns nära dig för att fråga hur behovet ser ut i just den föreningen. Här hittar du föreningarnas kontaktuppgifter.

Möt några av våra lokalt engagerade volontärer

Katarina Popovic, Djurskyddet Djurvännerna Stockholm

Varför engagerar du dig ideellt i Djurskyddet?
Det känns väldigt bra att tillsammans med andra vara med och bidra för att förbättra situationen för djur på olika sätt. Djur är en väldigt viktig del av mitt liv och jag vill helt enkelt kunna ge något tillbaka till dem. 

Vad är roligast med ditt ideella engagemang?
Roligast är att träffa andra som delar samma intresse och att faktiskt kunna göra skillnad tillsammans. Dessutom älskar jag våra djurskyddskonferenser!

Linnéa Arvidsson, Djurskyddet Norra Halland

Varför engagerar du dig ideellt i Djurskyddet?
För drygt två år sedan fick jag syn på en kattunge vid sidan av vägen sent på kvällen när jag var på väg hem från jobbet. Jag kontaktade direkt Djurskyddet Norra Halland och tillsammans med två volontärer lyckades vi hitta hemmet kattungen kom ifrån och kunde hjälpa till med ett stort kattproblem. Ett tag senare hade föreningen möte för intresserade som jag valde att gå på, och sen drogs jag med in i föreningen!

Vad är roligast med ditt ideella engagemang?
Det jag tycker är roligast är att få spendera tid med alla olika katter vi får in. Allt från busiga och livliga små kattungar till lugna och keliga seniorer. Jag tycker även känslan att vinna en rädd eller skygg katts tillit är bland det bästa som finns, att se nyfikenheten och längtan efter kärlek vinna över rädslan och osäkerheten. Jag tycker även om att det inte finns några krav, jag kan hjälp till när jag vill och med det jag känner mig bekväm med.

Linnéa Stjernberg, Djurskyddet Stockholm Norrort

Varför engagerar du dig ideellt i Djurskyddet?
Jag vill kunna göra skillnad för djur som inte har det så bra, kunna vara en talesperson till de som inte själva har en röst. Jag vill föra verksamhet som jobbar på ett roligt, vänligt och kärleksfullt sätt, bidra till att sprida kunskap, info och kännedom om djurs rättigheter och välbefinnande. På lång sikt vill jag även kunna hjälpa till att förmedla jourhem och adoptivfamiljer eller till och med öppna ett eget djurhem. Tillsammans vill jag att vi bygger ett kontaktnät och skapar ett forum för djurvänner och likasinnade att umgås på.

Vad är roligast med ditt ideella engagemang?
Det roligaste är att få jobba nära de jag känner som brinner för samma sak och att se andra kunna bidra med sånt som de tycker är roligt. Det är också så givande att se den skillnaden som går att åstadkomma, om så bara en liten skillnad. I somras anordnade vi till exempel en skräpplockardag i syfte att minska mängden skräp som djur kan äta eller fastna i, och vi var inte så många men vi lyckades plocka 27 kg tillsammans, vilket kändes toppen och det fick mig att må så bra att ha åstadkommit!

Calle Dickfelt, Djurskyddet Små Tassar Hälsingland

Varför engagerar du dig ideellt i Djurskyddet?
Jag har alltid varit omgiven av djur, (hundar, katter, kanin, hamster och får), så att engagera mig i Djurskyddet var ett enkelt beslut. När jag för tjugo år sedan kom i kontakt med vårt lokala djurhem i Linköping och såg det viktiga arbete de gjorde för att övergivna katter skulle få ett nytt för alltid hem, kände jag att det här vill jag hjälpa till med. Jag jobbade som volontär under flera år, en uppgift som är väldigt givande då man får så mycket tillbaka av djuren. Jag satt även i styrelsen för detta djurhem i flera år. Jag har även engagerat mig i förbundsstyrelsen då jag tycker att Djurskyddet Sverie är en väldigt viktig del av samhället. Jag har på senare år varit aktiv i Djurskyddet Karlstads styrelse och djurhem. Mitt senaste projekt är att vara med och starta en ny förening för att ta hand om kaniner och andra smådjur i Söderhamn. Jag brinner verkligen för djuren och föreningsverksamheten, här får man verkligen känslan av att göra skillnad.

Vad är roligast med ditt ideella engagemang? 

Att jobba hands on med djuren och att hitta ett för alltid hem åt dem.

Maria Larsson, Djurskyddet Bollnäs/Ovanåker

Varför engagerar du dig ideellt i Djurskyddet? 
Helt enkelt för att jag älskar djur och att få vara delaktig i att få göra skillnad i ett djurs liv är otroligt givande. Många djur har förlorat tilliten till människan men med mycket omtanke, kärlek och tid får dom i de flesta fallen tillbaka tilliten och det känns bra i hjärtat. Ett utsatt djur som får sin tillit tillbaka visar också tacksamhet och kärlek tillbaka och den förändringen är kvittot på allt arbete man lägger ner och det gör man gärna om och om igen.  

Vad är roligast med ditt ideella engagemang? 
För mig är det absolut roligast när ett djur blir adopterad och får sitt eget för alltid hem. Utöver det så är det roligt att känna gemenskapen med andra volontärer och att utvecklas. För det gör man, man utvecklas och lär sig många gånger något nytt om både djuren och om sig själv. Jag är sedan ett antal år tillbaka ordförande i vår förening och innan dess hade jag aldrig suttit i en styrelse. Att göra det är roligt och lärorikt och det kan man få användning för både inom sitt ideella engagemang men även inom det privata och i arbetslivet.  

Senast uppdaterad: 4 december, 2023