Starta en ny förening

Vill ni starta en ny lokalförening ansluten till Djurskyddet Sverige? Så här går ni tillväga.

Till att börja med behöver ni vara minst 8 personer som vill vara medlemmar i den nya föreningen, varav minst 3 personer kan tänka sig att sitta i styrelsen. Detta är en bra start!

Föreningens namn ska i första hand vara Djurskyddet + ortsnamn. Andra namn ska särskilt godkännas av förbundsstyrelsen, men Djurskyddet måste vara med i namnet. Djurskyddets logga måste användas, vi hjälper en att anpassa den efter ert namn. Föreningen ska använda Djurskyddets normalstadga. Paragrafer i föreningsstadgan som avviker från normalstadgan måste godkännas av förbundsstyrelsen. En lokalförening i Djurskyddet Sverige kan inte samtidigt vara lokalförening i ett annat riksförbund, då detta skulle innebära en konflikt vad gäller namn och stadgar.

För att starta en ny lokalförening behöver ni ha ett uppstartsmöte där ni tar beslut om att bilda en förening och föreningens namn, antar stadgarna och väljer en styrelse. Kontakta Djurskyddets kansli för information om hur ett sådant möte går till samt blankett för er att fylla i för att ansöka om att ansluta er till Djurskyddet Sverige. När ni väl ansökt kommer Djurskyddets förbundsstyrelse ta beslut om att anta er som förening.

Nedan finns några bra dokument att läsa igenom innan ni beslutar er för att bilda en förening. Hör gärna av er till oss med era frågor, mejla till info@djurskyddet.se eller ring 08-673 35 11.

Policy för lokalföreningar anslutna till Djurskyddet Sverige
Så funkar Djurskyddet – en guide för lokalföreningarna
Djurskyddet Sveriges förbundsstadgar
Djurskyddets normalstadga för lokalföreningar

Senast uppdaterad: 21 oktober, 2022

Stadgar för lokalförening

Använd er av våra normalstadgar för lokalföreningar:

Bild på normalstadgarnas framsida

Våra föreningar

Här hittar du alla våra lokalföreningar och kontaktuppgifter till dessa. Bild på föreningskartan