Djurskyddet Sverige i Almedalen 2024

Miljöbild från Almedalen. Fint väder, mycket folk.
Fotograf: Elin Nysten/Region Gotland

Under årets almedalsvecka kommer Djurskyddet Sverige finnas på plats i Visby för att sätta djurskyddsfrågorna på agendan. Välkommen att delta på våra seminarier.

Tisdag 25 juni, kl. 11:30 – 12:45
Plats: E-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, sal E35.

Vad säger riksdagspartierna om djurskyddsfrågorna?

Ska beteslagen för kor behållas eller tas bort? Hur kan EU få en starkare djurskyddslagstiftning? När kommer ursprungsmärkning på kött på restauranger? Kommer minkuppfödningen att förbjudas i Sverige och i EU? Hur ersätter vi djurförsöken? Hur kan situationen för kycklingar förbättras?

Vi arrangerar detta seminarium tillsammans med Djurens Rätt och World Animal Protection.

Se seminariet i Almedalsveckans officiella program.


Onsdag 26 juni, kl 9:00 – 19:00
Plats: Trädgården, Kanngjutaregränd  4.

Hundens Almedag

Djurskyddet Sverige och Hundstallet bjuder in till en heldag om och med hundar. Vi kommer arrangera seminarier om hundsmuggling, farliga hundar, veterinärvårdspriser och extremavel. Däremellan är trädgården öppen för samtal och interaktiva utställningar om människans bästa vän. Dagen avslutas med en känslofylld föreläsning och mingel. Välkommen att lyssna på seminarier och föreläsning eller bara kom och prata hundfrågor med oss. Självklart är fyrfota vänner också välkomna!

9:00 – 10:00: Hur stoppar vi hundsmugglingen?
Representanter för myndigheter och organisationer diskuterar hur stor den illegala införsel av hundar är och vilka problem det medför för olika delar av samhället. Och vad behöver göras för att få stopp på hundsmugglingen och de problem de orsakar i form av sjuka hundar och smittorisker?

Se seminariet i Almedalsveckans officiella program.

10:30 – 11:30: Vad gör en hund farlig och vad kan vi göra för att hindra hundattacker?
Hundattacker som lett till svåra skador och till och med dödsfall har fått stora rubriker senaste året. Statskontoret kom tidigare i år med en rapport om hur myndigheterna kan förbättra sitt arbete. Men hur förebygger vi att hundar blir farliga?

Se seminariet i Almedalsveckans officiella program.

13:00 – 14:00: Olaglig och oetisk hundavel
Hundar som inte kan andas ordentligt, hundar som inte kan föda sina valpar utan kejsarsnitt och hundar som drabbas av svåra smärtor. Trots att djurskyddslagen säger att man inte får avla fram sjuka hundar. Vad behöver göras för att få stopp på denna olagliga och oetiska avel?

Se seminariet i Almedalsveckans officiella program.

14:30 – 15:30: Hur påverkar de höga veterinärvårdskostnaderna hundarnas välfärd?
Priserna på veterinärvården och därmed och därmed även djurförsäkringarna har ökat enormt de senaste åren. Detta innebär nu att djur inte alltid får den vård de behöver, att ägare tvingas välja avlivning istället för en operation och ibland att hundar överges på djursjukhuset.

Se seminariet i Almedalsveckans officiella program.

17:00 – 19:00: Gatuhunden som blev min bästa vän
Gatuhunden Arthur blev känd när han slog följe med multisportaren Mikael Lindnord under en tävling i Ecuador och fick följa med hem till Sverige där han blev familjehund. Nu lever inte Arthur längre men hans och Mikaels historia har blivit både bok och film. Lyssna på en föreläsning av Mikael och mingla tillsammans med andra hundvänner och träffa Djurskyddet Sverige och Hundstallet Självklart är både två och fyrbenta välkomna! Vi bjuder på dryck och enklare tilltugg.

Se seminariet i Almedalsveckans officiella program.