Hund

Se våra webinarium för hundägare och blivande hundägare
Funderar du på att skaffa hund? Se första delen av webinariet här.


Har du precis blivit hundägare? Se andra delen av webinariet här.

Alla hundar förtjänar att vara älskade och önskade.

Fördelarna med att ha hund är många, men att skaffa hund är inget beslut att ta lätt på. Därför har Djurskyddet Sverige tagit fram denna handbok, som en vägledning innan du fattar det stora beslutet. Det är viktigt att det blir rätt från början, både för din och för din hunds skull.

Tänk efter innan du köper en hund.

  • Vad gör du om 15 år? En hund kan bli 15 år gammal eller äldre. Tror du att din hund kommer att passa in i ditt liv då? Fundera även på hur en hund förändrar ditt liv – innan du skaffar dig en.
  • Har någon i släkten/familjen pälsdjursallergi? Finns det allergiker i din närmaste bekantskapskrets? Hur kommer en hund påverka er relation?
  • Hur löser du hundpassning både i vardagen och om du reser bort?
  • Har du tid att spendera med din hund? Alla hundar kräver sällskap, motion och aktivering.
  • Om familjesituationen förändras, räknar du med att behålla hunden?
  • Är du beredd att regelbundet betala försäkring, vaccination och eventuella veterinärräkningar?

Läs på
Lär dig så mycket du kan om hundskötsel, innan du köper din hund. På så sätt slipper du bli överraskad av hur mycket som krävs av dig. Låna gärna aktuella böcker om hundskötsel på ditt bibliotek. Olika hundraser har olika karaktärsdrag, så välj ras eller hundtyp efter de egenskaper som passar dig. Fråga dig vilken hund som blir lycklig i just din tillvaro.

Lagar och regler
Läs de lagar och råd som omfattar dig och din hund på Jordbruksverkets hemsida. Kontakta också den kommun du bor i, eftersom den kan ha specifika kommunbundna lagar och regler du som hundägare måste följa.

Teckna försäkring
Du ska aldrig behöva fundera över om du har råd att ge din hund den vård den behöver, och det kan bli dyrt utan försäkring. Hör med försäkringsbolaget vilka olika försäkringar du kan eller bör teckna.

Att tänka på när du ska köpa din hund
Köp aldrig en valp som är yngre än åtta veckor, det är av största vikt att valpen får tillbringa sina första månader med sin mamma och eventuella syskon. Det är också förbjudet enligt lag att skilja valpen från mamman tidigare.

Skriv alltid ett köpekontrakt när du köper hund.

Se till att det följer med ett veterinärintyg, som inte ska vara äldre än en vecka, på att hunden är frisk. Valpen ska vara vaccinerad, detta intygas i ett vaccinationskort eller pass.

Köp aldrig en hund som är insmugglad till Sverige, bland annat på grund av att de kan överföra smittor till människor och andra djur. Dessutom kommer vissa valpar från så kallade valpfabriker där hundarna lever under fruktansvärda förhållanden. Avstå köpet om du är minsta osäker på var hunden kommer ifrån och hur den har haft det.

Skötsel
Borsta hundens päls, klipp klor och gör rent hundens öron regelbundet, gärna en gång i veckan, och börja redan från att den är valp. Tänderna bör borstas varje dag för att undvika tandsten och tandlossning som är mycket smärtsamt. Var noga med att hålla koll på tänder och tandkött och be gärna veterinären titta på tänderna vid till exempel vaccination.

Tillsyn
Hundar är flockdjur och vill inte vara ensamma hela arbetsdagar. Enligt djurskyddsföreskriften bör en vuxen hund dessutom rastas minst var sjätte timme. En valp ska du inte lämna ensam över huvud taget förrän den är trygg i sin miljö och med dig, och då endast under mycket korta stunder som sakta förlängs.

ID-märkning och registrering
Det är lag på att hundar ska id-märkas senast vid fyra månaders ålder. Vanligast idag är att chipmärka hunden. Likaså är det lag på att hundar ska vara ägarregistrerade hos Jordbruksverket.

Liggplats
Hundar ska ha tillgång till en mjuk och torr plats att ligga på. De vill också ha det lagom varmt. Är det minusgrader behöver de få en uppvärmd plats och på sommaren behöver de ha tillgång till skugga. Hundar vill gärna bädda innan de lägger sig ner, så det ska den ha tillgång till.

Foder
Hundar ska ha fri tillgång till vatten och ska få ett bra hundfoder varje dag. Det är viktigt att ge den lagom mycket foder så att den varken är för smal eller för tjock. Tyvärr så är det vanligt att hundägare ger sin hund för lite motion och för mycket mat. Övervikt medför stora hälsoproblem hos hundar och kan förkorta deras liv med flera år. Fråga din veterinär om du är osäker på om din hund är i bra hull.

Försvinner
Om din hund försvinner, kontakta polisen, länsstyrelsen och ditt lokala djurhem. Efterlys lokalt och annonsera på internet.

Annat att tänka på
Tänk på att vissa typer av tillbehör, till exempel el- och stackelhalsband, är förbjudna att använda enligt lag. Gå gärna kurser med din hund, det är både roligt och utvecklande. Dessutom stärker det relationen mellan dig och din hund.

Du kan beställa handboken gratis i vår webshop!

Senast uppdaterad: 18 oktober, 2023

Läs alla våra råd till hundägare!

Du kan beställa vår informationsbroschyr för hundägare gratis i vår webshop här!

Bild på framsidan av Liten handbok för hundägare. En långhårig hund tittar glatt mot kameran

Jordbruksverket

Du är enligt lag skyldig att ta del av de bestämmelser som omfattar dig som djurägare.

Läs mer på Jordbruksverkets hemsida! 

Bli medlem