Katt

Vad gör du om 20 år?
En katt kan bli upp till 20 år gammal. Tror du att din katt kommer att passa in i ditt liv då? Fundera även på hur en katt förändrar ditt liv – innan du skaffar dig en.

  • Har någon i släkten/familjen pälsdjursallergi? Finns de allergiker i din närmaste bekantskapskrets? Hur kommer en katt påverka er relation?
  • Hur löser du kattpassning om du reser bort på semester?
  • Har du tid att spendera med din katt? Tvärtemot vad många tror så uppskattar socialiserade katter sin ägares sällskap och kan också behöva aktiveras genom social kontakt och lek.
  • Om familjesituationen förändras, räknar du med attbehålla katten?
  • Är du beredd att regelbundet betala försäkring, vaccination och eventuella veterinärräkningar?

Läs på
Lär dig så mycket du kan om kattskötsel, innan du köper din katt. På så sätt slipper du bli överraskad av hur mycket som krävs av dig. Låna gärna aktuella böcker om kattskötsel på ditt bibliotek. Olika kattraser har olika karaktärsdrag, så välj ras efter de egenskaper som passar dig.

Katt från djurhem
Sveriges djurhem tar varje år hand om tusentals hemlösa katter, dessa behöver nya och kärleksfulla hem. Katter från katthem är oftast veterinärundersökta, vaccinerade, kastrerade och id-märkta. Dessutom kan du få god hjälp av erfaren personal att välja en katt som passar just dig. Du hittar kontaktuppgifter till Djurskyddets lokalföreningar här!

Teckna försäkring
Du ska aldrig behöva fundera över om du har råd att ge din katt den vård den behöver, och det kan bli dyrt utan försäkring. Hör med försäkringsbolaget vilka olika försäkringar du kan eller bör teckna.Exempel på försäkringsbolag är Agria, Folksam, If, Sveland, Moderna försäkringar, Svedea och ICA.

Ansvar
Du som kattägare är ansvarig för kattens välmående och att den inte skadar eller irriterar grannarna. Det är viktigt att du kastrerar, vaccinerar, id-märker och registrerar din katt. Om din katt blir skadad eller sjuk måste du ta den till veterinären. Kom ihåg att huvudansvaret för katten alltid ligger på vuxna, inte på barn. Undvik oplanerade kattungar genom att kastrera din katt. Om din katt får ungar, förvissa dig om att de hamnar i bra hem. Det är ditt ansvar som kattägare.

Samhällsproblem och övergivna katter
Hemlösa katter är ett stort problem och om du inte ser efter din katt kan den bli omhändertagen av länsstyrelsen. Se till att din katt är id-märkt och registrerad så att du kan få tillbaka katten om den skulle springa bort. Det är enligt lagen brottsligt att överge sin katt. Tvärtemot myten så klarar sig inte en katt i det vilda. Det är stor risk att katten skadas och/eller svälter ihjäl. Om den överlever bidrar den till att den förvildade kattstammen ökar.

Kastrering
Enligt föreskriften för katt är djurägare skyldiga att förebygga att djuren får ungar oplanerat. Det gäller såklart också utekatter och dessa bör därför kastreras.

Id-märkning och registrering
Det är viktigt att du id-märker din katt genom att öron- eller chipmärka den hos veterinären. Därefter ska katten ägarregistreras. Det finns idag två register att välja mellan, djurid.se och SVERAK, registrera gärna din katt i båda dessa register så är det större chans att en upphittare kan finna dig som ägare om katten skulle springa bort. Nackdelen med öronmärkning är att den kan bli otydlig med tiden. Fördelen är att den är lätt att upptäcka. Nackdelen med chipmärkning är att den inte syns, utan måste avläsas med en särskild skanner. Fördelen är att den aldrig försvinner och att du kan få tillbaka din katt även om den skulle försvinna utomlands. Det kan vara en god ide att märka katten på båda sätten.

Försvunnen
Om din katt försvinner, kontakta polisen, länsstyrelsen och ditt lokala djurhem. Efterlys lokalt och annonsera på internet.

Skötsel
En kattunge får inte skiljas från sin mamma förrän vid tidigast 12 veckors ålder. Innan detta är katten inte redo att anpassa sig till de förändringar som en flytt innebär. Ju mer tid du ägnar din katt, ju mer tillgiven blir den.

Tillsyn
En katt ska enligt lag ha tillsyn minst två gånger per dygn, detta gäller även utekatter. Unga, sjuka eller skadade djur behöver oftast ha tillsyn betydligt oftare än så. Många katter är också så pass sociala att de inte trivs om de blir lämnade ensamma inomhus större delen av dygnet. Lämna aldrig din katt instängd i en bil när det är varmt ute, den kan dö av överhettning. Förvara katten i en bur under bilresan. Låt alltid katten sova och äta ifred. Lek och kela med katten när den själv vill. Interaktionen med katten varar ofta längre om katten själv får styra denna.

Rumsren
En katt som plötsligt börjar kissa och bajsa inomhus på fel ställen, kan göra det på grund av sjukdom. Låt därför en veterinär undersöka din katt om detta sker. Om katten är frisk kan problemen bero på brister i hygienen med toa-lådan. Katter vill ha rena lådor med finkornig sand utan doft. Problemen kan även bero på stress, ta kontakt med en etolog specialiserad på katt.

Vård, berikning och umgänge
Borsta och kamma katten regelbundet så att den inte får tovor eller slickar i sig för mycket lösa hårstrån. Hårstråna kan samlas i magsäcken och bli till hårda bollar som kan ge katten problem. Det är viktigt att träna katten på all sorts hantering. Det underlättar framtida eventuella veterinärbesök om katten på ett lugnt sätt är tränad till att tolerera att du till exempel tittar den i munnen eller öronen. Katter måste få möjlighet att riva och klösa för att hålla klorna och musklerna i trim. Ge katten klöspelare klädda med sisalsnören eller någon typ av matta. Om klorna ändå blir för långa måste du klippa dem.

Vaccinering
Både inne- och utekatter ska vaccineras mot kattsnuva och kattpest. Innekatter kan komma i kontakt med smitta till exempel genom att du tar smitta med dig utifrån. Fråga din veterinär om hur ofta du ska vaccinera din katt.

Beställ vår handbok för kattägare gratis via vår hemsida eller ladda ner den här!

Senast uppdaterad: 27 augusti, 2021

Läs alla våra råd till kattägare!

Du kan beställa vår informationsbroschyr för hundägare gratis på vår hemsida här!

Jordbruksverket

Du är enligt lag skyldig att ta del av de bestämmelser som omfattar dig som djurägare.

De viktigaste reglerna som berör dig som kattägare.

Hjälp hemlös katt?

Kanske har möjlighet att ta hand om en hemlös katt?

Flera av Djurskyddets föreningar arbetar med omhändertagande och omplacering av katter. Kontakta en förening i närheten av dig om du är intresserad av att hjälpa ett hemlöst djur.

kattunge ensam i skogen