Nu finns nötkött med i konsumentguiden Handla Djurschysst

Nötkreatur inomhus.

Djurskyddet Sverige lanserade för ungefär ett år sedan konsumentguiden Handla Djurschysst. Syftet med guiden är att hjälpa konsumenter att göra val som gynnar god djurvälfärd. Sedan tidigare innehåller Handla Djurschysst bedömningar för gris, ägg, kyckling och mejeriprodukter och nu lanseras även nötkött.

Precis som för de andra produktkategorierna får inget ursprungsland eller märkning full pott enligt guidens bedömningstabell. Det är svårt att veta vad märkningarna faktiskt innebär för djuren. Detta för att nötkött från en och samma märkning kan komma från djur som hålls på vitt skilda sätt.

Som köttätande konsument är det därför svårt att göra djurskyddsmedvetna val. Köttbiten du köper i affären kan komma från mjölkkor eller från betande nötkreatur – det framgår inte alltid av förpackningen. Det innebär att köttet exempelvis kan komma från nötdjur som hålls uppbundna stora delar av sina liv eller från tjurar som inte omfattas av beteskravet och som hållits inomhus hela sina liv.

Djurskyddet Sverige önskar en tydligare märkning av produkter från djur så att det framgår om djuret bakom produkten till exempel fått gå på bete.

Läs mer i vårt pressmeddelande

Besök konsumentguiden Handla Djurschysst