Inför djurskyddsgaranti för alla angoraprodukter!

Angorakanin

I slutet av november 2013 visade TV hur ullen rivs bort från skinnet på angorakaniner i Kina, medan djuren skriker av smärta. Var tredje månad upprepas behandlingen och dessemellan sitter kaninerna i små, nakna burar med nätgaller.

Kaninerna orsakas både kraftig fysiskt smärta och långvarig mental stress och rädsla på ett sätt som är helt oförenligt med svenska djurskyddslagar. Angorakaninerna i Kina producerar 90 procent av världens angoraull. Avslöjandet om hur djuren behandlats gjordes av djurrättsorganisationen PETA som filmat produktionen med dold kamera. Se filmen här. (Varning för otäcka bilder.)

Djurskyddet Sverige kräver att de företag i Sverige som importerar och säljer produkter från angorakaniner ska ge en djurskyddsgaranti, där företagen själva kontrollerar så kaninuppfödarnas metoder följer svenska djurskyddskrav. Om en sådan djurskyddsgaranti inte kan ges ska leverantörer av angoraprodukter bojkottas och angoraplagg plockas bort från butikernas sortiment.

Djurskyddet Sverige tog initiativ till en namninsamling för att sätta press på svenska klädproducenter att uppmärksamma djurskyddet hos sina leverantörer, och att själva kontrollera att produktionen följer svensk djurskyddslag – annars ska producenterna bojkottas.

Namninsamlingen pågick till 5 januari och totalt samlades 18 043 underskrifter in. Underskrifterna och våra krav överlämnades till branschorganisationen Svensk Handel vid en uppvaktning i januari.

Foto: Alex Santosa