Ingen självklarhet att svensk ost kommer från betande kor

Ko som betar. I bakgrunden vilar två kor i gräset.

I ett pressmeddelande 15 juni 2023 skriver vi att det inte längre är en självklarhet att svensk ost kommer från betande kor.

I sommar kommer upp till 1 500 mjölkkor hållas inomhus i stället för att släppas ut på bete som de enligt svensk beteslagstiftning har rätt till. Detta med anledning av ett nyligen godkänt forskningsprojekt. Tidigare har alla svenska mejeriprodukter fått grönt ljus gällande kriteriet om bete i Djurskyddet Sveriges konsumentguide Handla Djurschysst. Nu kan inte Djurskyddet Sverige längre ge godkänt på beteskriteriet eftersom alla mjölkkor inte garanteras bete.

Konsumentguiden har undersökt vilka varumärken och produkter som är trygga att köpa för den som vill vara säker på att mejeriprodukterna kommer från betande djur. Ett flertal mejerier har svarat att de garanterar att deras produkter kommer från leverantörer som följer de svenska betesreglerna. KRAV är den märkning som garanterar korna längst tid på bete, oavsett varumärke. Däremot riskerar många av Arlas icke-ekologiska produkter att komma från kor som inte fått gå på bete.

Läs hela pressmeddelandet här.