Webbinarium: Fåren bakom ullen

En flock om åtta får tittar mot kameran

Den 20 april lanserar Djurskyddet Sverige vår djurskyddsguide för ull, som en del av våkonsumentguide Handla Djurschysst. I samband med detta bjuder vi, i samarbete med ABF Stockholm, in till ett webbinarium där vi sätter fåren bakom ullen i fokus. 

Ull är ett naturmaterial som används i både kläder och inredning i Sverige. Ullproduktionen är stor i Australien, Nya Zeeland och Kina och därifrån importeras mycket ull och produkter med ull i till Sverige. Men hur hålls fåren vars ull vi använder?

Många konsumenter känner till det plågsamma ingreppet mulesing och numera marknadsförs många kläder som ”mulesingfria”. Men är det tillräckligt? Fåren kan nämligen utsättas för andra ingrepp som svanskupering och kastrering, vilket görs med smärtsamma metoder. Kan konsumenterna veta hur djuren behandlas och vad ställer handeln för krav på producenterna? Vi får höra om Svensk Handels djurskyddspolicy och hur denna kan användas av butiker och butikskedjor.

Ullen från får som klipps och skinn från får i Sverige tas inte till vara i särskilt stor utsträckning. Varför görs inte det? Vi får ta del av ett framgångsrikt exempel från vårt grannland Norge.

Medverkande
Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige
Anna Lundvall, sakkunnig Djurskyddet Sverige
Magnus Nikkarinen, Näringspolitisk expert och hållbarhetsansvarig på Svensk Handel
Ingvild Espelien, Projektledare, Selbu Spinneri

Datum: 20 april 2023
Tid: 14.00-14.45
Plats: Livesänds via detta event på vår Facebooksida och via vår Youtubekanal

Anmäl dig här:

    Dagen innan webbinariet skickar vi en påminnelse tillsammans med länkar där du kan följa sändningen.

    Har du frågor? Kontakta Djurskyddets kansli på 08-673 35 11 eller info@djurskyddet.se

    Vi sparar bara dina uppgifter så länge vi behöver dem för detta evenemang. Läs vår integritetspolicy.