Kattungen Figaros dagar var räknade – nu hjälper han andra hemlösa katter

Det var i slutet på september i fjol som en man upptäckte en haltande kattunge i sin trädgård. Kattungen var väldigt mager, skygg och hade ett otäckt sår vid benet. Mannen kontaktade Djurskyddet Sigfrid som åkte dit.

-Till en början var kattungen så väldigt rädd, men när vi väl fick in honom i fångstburen blev han lugn, han tittade på mig med sina stora ögon, det var som om han ville ha hjälp, säger Alexandra Fastén, vice ordförande på Djurskyddet Sigfrid i Växjö.

Kattungen hade inget chip eller id-märkning. Och ingen hade sett varken kattmamma eller eventuella syskon i området. Han hade troligtvis strukit omkring ensam och utan mat ett bra tag. Hans dagar var räknade.

-Såret som var orsaken till att han haltade visade sig vara mycket värre än vad vi först hade trott. Det var ett bitsår som gick från höftbenet upp till skinkan och enda in till skelettet. När vi tryckte på såret kom det ut jättemycket var, det var så fruktansvärt infekterat, säger Alexandra.

Bitsåret kom från ett rovdjur, troligtvis räv, trodde veterinären. Och med största sannolikhet hade kattungen varit död inom två dagar om han inte hade fått hjälp.

-Vad den här katten har varit med om och vad som hänt med hans mamma och syskon kommer vi aldrig få svar på. Men att de har blivit dödade och uppätna av ett rovdjur är inte helt otänkbart. Katter som lever i det vilda är oerhört utsatta.

Kattungen döptes till Figaro och fick flytta in tillfälligt hos Alexandra. Figaros första tid skulle innebära mycket specialvård, han behövde få mat via injektioner två till tre gånger per natt och såret behövde göras rent flera gånger om dagen.

-Det jag inte hade räknat med var hur nära vi skulle komma varandra. Figaro var väldigt nyfiken men hade svårt att gå till en början, så hans favoritplats blev att ligga på min arm, därifrån kunde han hänga med på det som skedde i hemmet. Vi blev väldigt tighta under den här tiden, och när han väl blev frisk och det naturliga hade varit att hitta en adoptivfamilj, kunde jag inte slita mig ifrån honom, säger Alexandra.

Figaro lever numera hemma hos Alexandra och hennes två andra katter. Förutom att han är outtröttlig när det kommer till bus och lek, så arbetar han även som stödkatt till nya hemlösa kattungar som kommer in till Djurskyddet Sigfrid.

– Moderslösa kattungar riskerar att få beteendestörningar. Mina katter är en välkomponerad och lugn flock med vuxna katter som inte far illa av att nya individer kommer och bor här i perioder. Jag kallar dem stödkatter just för att de stöttar de små moderslösa kattungarna under uppväxten. De visar hur toalådan fungerar, hur man tvättar sig, lär dem att leka och säger ifrån när kattungen går för långt. Detta ersätter givetvis aldrig en kattmamma men går bra som nödlösning om en amma inte går att finna.

Figaro är en glad & nyfiken katt som alltid är sugen på bus!

 

Figaro med moderslösa Bell som förlorade sin mamma och sina syskon i en trafikolycka.