Djurskydd under coronapandemin

Den rådande coronapandemin påverkar hela världen på olika sätt. Den påverkar också situationen för djuren som blir ännu mer utsatta. Djur i transporter blir stående i över 18 timmar vid EU:s gränser, våra djur- och jourhem kan inte hjälpa lika många hemlösa och utsatta djur och nationellt ställer vi in konferenser där vi sätter djurskyddsfrågor på agendan. Här kan du läsa om hur vi som organisation och hur djurskyddet påverkas av pandemin – och hur du kan stötta oss.

Djurskyddet i världen
När gränserna stängs blir många transporter stående i många timmar vid gränserna, så även transporter av levande djur på väg till slakt. Det innebär ett ökat lidande i en redan utsatt situation för djuren.

I flera länder med hårdare restriktioner än Sverige rapporteras om hemlösa djur på gatorna som inte får mat, och veterinärer och djurhemspersonal som inte tillåts arbeta. I detta läge är vårt internationella samarbete genom Eurogroup for animals viktigare än någonsin.

Djurskyddet Sverige
Djurskyddet Sverige har flyttat både den årliga djurskyddskonferensen och förbundsstämman till i oktober. Detta innebär en ökad kostnad för organisationen och en hel del extraarbete för kansliet. Vår ungdomsorganisation Djurskyddet Ungdom arrangerar sin förbundsstämma digitalt och även deras lokalföreningar håller sina årsmöten digitalt. Våra utbildningsträffar med vårt värdegrundsmaterial REDE – Respekt, Empati, Djur och Etik hålls också digitalt.

Vårt påverkansarbete är svårt att genomföra just nu då riksdag och regering tvingas lägga allt sitt fokus på Coronakrisen och andra frågor, liksom mötesplatser som seminarier, Almedalsveckan och fysiska möten ställs in.

Anställda på kansliet arbetar hemifrån men finns som vanligt på mail och telefon. Kontaktuppgifter finns på hemsidan och vår växel är öppen som vanligt.

Djurskyddets lokalföreningar
Flera av våra föreningar har det väldigt tufft ekonomiskt just nu. Loppisar, öppet hus och annan verksamhet som vanligtvis inbringar pengar är nu inställda. Några djurhem tvingas varsla personalen, andra som drivs av enbart ideella är oroliga för att dessa ska bli sjuka. När verksamheten går på sparlåga är det också mycket färre djur som adopteras ut.

Stötta djuren under pandemin
När världen befinner sig i kris är det få som tänker på djuren – men vi fortsätter och vi behöver stöd, annars kan vi inte fortsätta. Kan du hjälpa oss och djuren?

Adoptera ett djur från våra djur- och jourhem
Våra lokalföreningar arbetar varje dag för att omplacera utsatta och hemlösa djur till nya kärleksfulla hem. Våra föreningar kämpar extra hårt för att hjälpa djur nu när de inte kan ha öppet som vanligt. I denna tid när många av oss är hemma mer än vanligt passar det ju utmärkt att introducera en ny familjemedlem.
Här hittar du din närmsta lokalförening som omplacerar djur!

Stötta oss ekonomiskt
Swisha en gåva till: 9001066 och märk gåvan med ”pandemi”
Bli medlem i Djurskyddet Sverige
Bli månadsgivare och ge en gåva varje månad